Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Skuodo vaikų lopšelyje darželyje pristatyta auklėtojos sukurta knyga vaikams
 

Skuodo vaikų lopšelyje darželyje pristatyta auklėtojos sukurta knyga vaikams

2013-04-21
Susijusios temos: Kūrybingumas
Skuodo vaikų lopšelyje darželyje pristatyta auklėtojos sukurta knyga vaikams
Daiva ŠUKIENĖ
Skuodo vaikų lopšelis-darželis
Skuodo vaikų lopšelyje-darželyje įvyko renginys, skirtas Tarptautinei vaikiškos knygos dienai paminėti. Renginio metu vaikams, tėveliams ir pedagogams buvo pristatyta auklėtojos Aurelijos Vaškienės sukurta knyga „Vaikučiams pabiručiams“.
Skuodo vaikų lopšelyje-darželyje įvyko renginys, skirtas Tarptautinei vaikiškos knygos dienai paminėti. Renginio metu vaikams, tėveliams ir pedagogams buvo pristatyta auklėtojos Aurelijos Vaškienės sukurta knyga „Vaikučiams pabiručiams“.
 
Autorė pasakojo vaikams apie tai, kaip „gimsta“ jos kūrinėliai, kaip jie „apsigyvena“ vaikų knygutėse. Knygą „Vaikučiams pabiručiams“ iliustravo darželio dailės mokytoja Lina Valužytė. Ji papasakojo, kaip kūrė piešinėlius, kuriais iliustravo knygelę. Abi autorės dalijosi prisiminimais apie vaikystėje labiausiai mėgtas pasakas, knygutes, prisiminė, kas joms skaitė pasakas.
 
Tą dieną visi darželio vaikai, tėveliai ir auklėtojos turėjo progos pasiklausyti pačių vaikų pristatytų pasakojamųjų kūrinėlių, eilėraštukų iš šios knygutės. Mėta Diringytė („Bitučių“ gr. ) žemaitiškai papasakojo pasakaitę „Uožielis“, Martynas Popovas („Vyturėlių“ gr.) eilėraštuko apie knygutes posmais nusakė visą knygų atsiradimo istoriją. Viltė Buivydaitė („Vyturėlių“ gr.) padeklamavo eilėraštuką žemaičių tarme „Mona mylimėje“.
 
„Vyturėlių“ grupės vaikučiai dainavo auklėtojos Aurelijos Vaškienės sukurtą himną knygutei. Šventės vedėjas knygučių bičiulis Pelėdžiukas Tukas (auklėtoja D. Šukienė) ir Pasakų senelė (specialiojo ugdymo pedagogė Z. Liepienė) džiaugėsi draugyste su knygutėmis. Pasakų senelė balsu skaitė vaikams „Kiškučių pasakėlę“ iš knygos „Vaikučiams pabiručiams“ ir eiliuotą kūrinėlį „Autoservisas“.
Geros nuotaikos netrūko. Visi dėkojo auklėtojai Aurelijai už sukurtus kūrinėlius vaikams ir iliustracijų autorei Linutei už spalvingus ir nuotaikingus piešinėlius.
 
Knygutė „Vaikučiams pabiručiams“ pradėjo susipažinimo su vaikučiais kelionę darželyje, kurios metu, knygutei „atkeliavus“ į kiekvieną grupę, visi darželio vaikučiai turės galimybę ją pavartyti  pasigrožėti spalvotomis iliustracijomis, išgirsti kūrinėlių, patys jų išmokti ir šitaip galės užmegzti dar glaudesnį draugystės su knyga ryšį, kurį itin svarbu ugdyti vaikams nuo mažens.
 
Šis renginys paskatino darželio auklėtojas prisidėti prie iniciatyvos Visa Lietuva skaito vaikams, kurią inicijavo LPF „Mažasis princas“ fondas. Šio fondo iniciatyvos ambasadorė Loreta Sungailienė – etnomuzikologė, folkloro dainininkė ir atlikėja, Lietuvos nacionalinės televizijos laidų vedėja – vadovauja jaunų šeimų folkloro ansambliui „Virvytė“.  
 
Ši iniciatyva – tai nauja švietėjiška ir socialinė iniciatyva, kurios šūkis − „Skaityk vaikui 20 minučių per dieną. Kas dieną!“ Įvairių skaitymo akcijų ir socialinių projektų metu suaugusieji raginami skaityti garsiai vaikams namie ir ugdymo įstaigose ir tokiu paprastu būdu skatinti suaugusiųjų ir vaikų tarpusavio ryšių stiprinimą, gerinti vaikų emocinę sveikatą ir intelekto vystymąsi.
 
„Mažojo princo fondo“ iniciatyvą „Visa Lietuva skaito vaikams“ globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.