Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Kaip Trakų Vokės vaikų darželio „Kiškučių“ grupės vaikai sviestą mušė
 

Kaip Trakų Vokės vaikų darželio „Kiškučių“ grupės vaikai sviestą mušė

2012-11-16
Kaip Trakų Vokės vaikų darželio „Kiškučių“ grupės vaikai sviestą mušė
Rūta, Amelijos mama
Vilniaus Trakų Vokės vaikų darželis
Atmosfera grupėje priminė seną Lietuvos kaimo pirkią, kurioje kvepia duona ir girdisi sviestmušės garsas. 
Trakų Vokės vaikų darželio „Kiškučių“ grupė dalyvavo konkurse „Vitaminizuotas 2012“. Jį organizavo Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Privalėjome pagaminti patiekalą, kuriame gausu vitaminų. Kadangi „Kiškučiai“ morkų jau atsivalgę, šį kartą jie gamino sviestą!
 
Ir gamino jį ne bet kaip, o senoviniu būdu, pagal autentiškas sviesto gaminimo tradicijas – sviestmuše, kuriai gali būti daugiau kaip šimtas metų. Ypatingai nuotaikai sukurti vaikai pasipuošė baltomis rankų darbo prijuostėmis, skarelėmis, kepurėlėmis, apžiūrėjo ir susipažino su cilindro formos sviestmuše, kuri uždengiama dangteliu, pro kurį į vidų įkišamas kotelis su dvejomis kryžmai įtvirtintomis lentelėmis.
 
Visi dirbo drauge, vienas kitam padėdami ir vienas kitą pavaduodami. Sviestą mušė ir po vieną, ir po du ir net visi kartu. Mušdami sviestą vaikai mokėsi eilėraštuką: „Kiku –klaku, kiku klaku, Sviestmušėj grietinę plaka, šeimininkė pirkioj pluša iš grietinės sviestą muša“. Auklėtoja Virginija Mikėnienė vaikučiams papasakojo apie patarles ir priežodžius, kuriuose minimas sviestas. Kaip antai: „Šaukštas sviesto košės negadina“, „Kas tėvų neklauso, valgo duoną sausą“, „Iš gražumo sviesto nesuksi“, „Bus šviežios duonos su sviestu – bus ir šilto ragaišio“.
 
Atmosfera grupėje priminė seną Lietuvos kaimo pirkią, kurioje kvepia duona ir girdisi sviestmušės garsas. Diena vaikams buvo ypatinga. Jie ne tik daug sužinojo, koks tai sveikas produktas, bet ir linine staltiese dekoravo stalą, raikė duoną, valgė savo rankytėmis pagamintą skanėstą. Jis užteptas ant juodos duonos tirpo burnoje...
 
Vaikučiai iš savo auklėtojos šią dieną sužinojo , jog sviestas padeda organizmui gerai pasisavinti kalcį, magnį ir riebaluose tirpius vitaminus. Jame yra ne tik vitaminų A ir E, bet ir B grupės vitaminų, vitamino C, o geltoną spalvą suteikia natūralus beta karotinas. Jis yra labai vertingas mitybos požiūriu (sviestą organizmas pasisavina 97 proc.). Jis būtinas statybinei ląstelių veiklai. Sviestą siūloma valgyti norint sustiprinti regėjimą , nes jis turi akių ląstelėms reikalingų medžiagų. Na, o žiemą - sviestas puikiai tiks ir sužvarbusiems vaikučio žandukams suminkštinti.