Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Jonavos mokykloje darželyje „Bitutė“ – gerumas, draugiškumas ir tolerancija
 

Jonavos mokykloje darželyje „Bitutė“ – gerumas, draugiškumas ir tolerancija

2012-12-05
Jonavos mokykloje darželyje „Bitutė“ – gerumas, draugiškumas ir tolerancija
Zenė Seredienė, direktorės pavaduotoja ugdymui
Erika Orlauskienė, socialinė pedagogė
Lapkritis mūsų įstaigoje buvo turtingas renginiais, skirtais puoselėti šias žmogiškąsias savybes. 
Lapkritis mūsų įstaigoje buvo turtingas renginiais, skirtais puoselėti šias žmogiškąsias savybes. Lapkričio 16 d. Tarptautinio istorinio teisingumo komisijos kvietimu drauge su kitomis Lietuvos mokyklomis bei švietimo įstaigomis pasitikome Tarptautinę Tolerancijos dieną su Tolerancijos skėčiais. Lapkričio 29 d. minėjome Draugo dieną. Na, o gruodžio 3 d. įstaigoje tradiciškai minima Tarptautinė neįgalių žmonių diena.
 
Grupėse, klasėse vaikai ruošėsi, dirbo, bendravo, diskutavo, išsakė begalę minčių ir nuomonių, kas tai yra tolerancija, draugiškumas, gerumas, paguoda. Savo mintimis puošė įvairiausiai dekoruotus Tolerancijos skėčius. Jais papuošė, klases bei grupes. Su pačių pagamintais simboliniais Tolerancijos skėčiais lapkričio 16-os rytą pasitiko visus atvykusius į mūsų įstaigą. Klasių valandų metu kalbėjomės, klausinėjome, išsakėme savo nuomonę, išklausėme draugus.
 
„SKĖTIS – tai daiktas, po kuriuo, lietui lyjant, gali sutilpti keletas žmonių, kurie yra skirtingi, bet lietui lyjant – būdami tolerantiški, stovi kartu po skėčiu. Nes žodis „tolerancija“ ir yra pakantumas kitam, kitokiam, gebėjimas gerbti kitą asmenį, kurio įsitikinimai ar nuomonė yra kitokia“ (Teisingumo komisijos pilietinės iniciatyvos idėja).
 
Mūsų įstaigoje sutelpa visi ir visokie, mokomės ir gyvename kartu tiek su gabiais, teik su negalią turinčiais vaikais. Stengiamės, kad individualus dėmesys ir pagalba būtų skirta kiekvienam. Mes esame labai skirtingi: vieni – stiprūs, kiti – silpnesni, vieni – greiti, kiti – lėtesni, vieni – vikrūs, kiti - ...kitokie! Kiekvienas ką nors galime ir ko nors negalime, todėl turime išmokti būti drauge... Vienintelis kelias gyventi santaikoje su kitais – išmokti pripažinti skirtumus.
 
Vaikai apie:
  • Toleranciją
„Tolerancija- tai yra gerbimo diena. Gerbimas visų, sveikų ir neįgalių, turtingų ir neturtingų, didelių ir mažų, greitų ir lėtų“ (Vestina, 9m.). „Tolerancija – tai šypsenų diena. Kai žmonės džiaugiasi, šypsosi vienas kitam. Priimame žmones, kokie jie yra, blogi ar geri“ (Dominyka, 9 m.). „Aš galvoju, kad tolerancija yra puošti namus iš vidaus, mokyklas“ (Viktoras, 9 m.)
  • Draugiškumą
„Vienas su kitu draugauja. Kai draugauja, sako labas, tada būna draugystė“ (Dovydas, 5 m.). „Kai draugauja vaikai nesipyksta, padeda draugui, kartu žaidžia“ (Rasa, 5 m.)
  • Pagalbą
„Kai užsigauna, reikia padėti. Dar, kai suklumpa žmogus. Kai dirba sunkiai draugas, tai jam reikia padėti“ (Gustė, 6m.). „Jei kas nors nemoka ką nors padaryti, tada reikia pagalbos. Draugui visada reikia padėti“ (Vladas, 5m.)