Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Gražaus bendradarbiavimo ir tarpkultūrinio bendravimo pavyzdys tai Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės remiamas kultūros projektas,, Skirtingos tautos – viena šeima”.
 

Gražaus bendradarbiavimo ir tarpkultūrinio bendravimo pavyzdys tai Tautinių mažumų departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės remiamas kultūros projektas,, Skirtingos tautos – viena šeima”.

2023-11-23

Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau – LRV), įgyvendindamas Tautinių mažumų integracijos į Lietuvos visuomenę, išsaugant jų tapatumą, programą, kasmet skelbia konkursą tautinių mažumų kultūros projektams finansuoti. 2023 metais Šalčininkų lopšelis – darželis „Pasaka“ kaip tautinių mažumų darželis Tautinių mažumų departamentui prie LRV pateikė paraišką, kuri buvo teigiamai įvertinta ir gavo finansavimą, kultūros projektui – „Skirtingos tautos – viena šeima“ įgyvendinti. Šis projektas grįstas gražiu bendradarbiavimu ir tarpkultūriniu bendravimu ne tik su lopšelio – darželio bendruomene, bet ir su Šalčininkų lopšeliu – darželiu „Vyturėlis“ kur vaikai ugdomi lietuvių gimtąja kalba, Šalčininkų savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų skyriumi. Tai tarpdarželinis projektas, kuris sujungė ugdymo įstaigas kartu ieškoti ir atrasti mažiau žinomą, bet labai gražų gimtojo krašto kampelį, supažindino su kitos tautos papročiais, tradicijomis bei atskleidė savo tautos savitumą ir unikalumą.

Liepos mėnesį Šalčininkų lopšelis – darželis „Pasaka“ organizavo susitikimą – išvyką prie miesto tvenkinio, kurio metu vaikai sužinojo apie Joninių papročius lietuvių ir lenkų tautose, burtus, kupoliavimą, mokėsi pinti vainikus iš žolynų bei žaidė žaidimus sutelkiančius bendrai veiklai. Kartu su mūsų darželio vaikais susitikime dalyvavo ir Šalčininkų lopšelio – darželio „Vyturėlis“ vaikai. Pagrindinis susitikimo tikslas buvo ugdyti vaikų tautinės savigarbos jausmą ir bendrąsias kompetencijas etninės kultūros pagrindu. O jau rudenėjant vaikai lankėsi Šalčininkų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje, kur vyko pažintinė ekskursija, kurios metu mažieji skaitytojai iš arčiau susipažino su bibliotekos darbo specifika, knygų įvairove, knygų atsiradimo istorija, bei sužinojo kaip tapti bibliotekos skaitytoju.

Dar viena iš numatytų veiklų projekto vykdymo etape tai edukacinis užsiėmimas „Juostų pynimas“, kurio metu vaikai buvo pakviesti pakeliauti nežinomu ir įdomiu lino keliu bei nusipinti sau nuostabias rankų juosteles. Keliavo bei pažino Šalčininkų kraštą, lankėsi Dieveniškių istorinio regioninio parko lankytojų centre, apžiūrėjo Dieveniškių krašto namų apyvokos reikmenų ir tradicinių amatų muziejinę ekspoziciją bei dalyvavo edukaciniame užsiėmime.

Smagiai vyko bendras abiejų, Šalčininkų miesto ikimokyklinių įstaigų baigiamasis renginys – popietė „Skirtingos tautos – viena šeima“. Susitikimo metu ugdytiniai pasipuošę tautiniais rūbais, kurie yra svarbus tautos simbolis, dainavo, šoko, žaidė lenkų ir lietuvių liaudies žaidimus. Laiką leisdami su bendraamžiais, dalyvaudami įvairiose edukacinėse, pažintinėse veiklose, tautinių mažumų lopšelio – darželio “Pasaka” vaikai tobulino bendravimo lietuvių kalba įgūdžius.

Džiugu, jog vykdytas projektas suteikė vaikams galimybę pažinti gimtąjį kraštą patyriminiu būdu: keliaujant, išbandant naujus dalykus, praplečiant tautosakos žinias, ugdant toleranciją šalia gyvenančių tautų gyventojams.

Šalčininkų lopšelio – darželio bendruomenė.