Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Ekologinio sąmoningumo ugdymas Kauno Panemunės lopšelyje-darželyje
 

Ekologinio sąmoningumo ugdymas Kauno Panemunės lopšelyje-darželyje

2013-03-20
Kauno Panemunės lopšelio-darželio informacija
Kauno Panemunės lopšelio-darželio ekologinio ugdymo iniciatyvos nėra vienadienis reiškinys. Jau ne vienerius metus įgyvendinama ekologinio ugdymo programa, kurios iniciatorė – įstaigos vadovė Vilija Gečienė
Ekologinio sąmoningumo ugdymas prasideda dar ankstyvoje vaikystėje. Įgūdžių ir vertybinių nuostatų formavimasis, mus supančios aplinkos atžvilgiu, prasideda šeimoje. Vėliau šia atsakomybe dalinasi ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Šis procesas nenutrūksta ir tęsiasi visą gyvenimą, kol tampa subrendusios asmenybės savastimi.
 
Kauno Panemunės lopšelio-darželio ekologinio ugdymo iniciatyvos nėra vienadienis reiškinys. Jau ne vienerius metus įgyvendinama ekologinio ugdymo programa, kurios iniciatorė – įstaigos vadovė Vilija Gečienė. Ekologinis ugdymas, tai ne vien tik vertybių formavimas, bet ir pasiryžimas veikti ir pati veikla. Pradinius ekologinio mąstymo principus ir įgūdžius vaikai įgauna per praktinę veiklą: dalyvaudami projektuose, renginiuose, akcijose, inicijuodami temines savaites, bei kasdieninėje veikloje. Be to, didžiulę naudą ekologinio sąmoningumo ugdymui turi vaikų ir auklėtojų organizuojami žygiai į gamtą.
 
Netoliese Panemunės lopšelio-darželio tekantis Nemunas, šimtmečius menančios pušys įkvepia vaikus tyrinėti, eksperimentuoti, smalsauti, diskutuoti ekologinėmis temomis, susipažinti su augmenija, globoti gyvūnus, aktyviai judėti ir grūdintis. Draugystės ranką nepamiršta ištiesti ir Kauno moksleivių aplinkotyros centras, kurio organizuojamuose renginiuose noriai dalyvauja darželio ugdytiniai.
 
Taip pat vaikų pamėgti ir laukiami tapo tradiciniai renginiai, skirti Žemės dienai paminėti. Šio renginio organizatorės, auklėtojos Renata Drulienė ir Sonata Vitkuvienė kiekvienais metais rengia teminius Žemės dienos minėjimus: „Madingi kostiumai iš antrinių žaliavų“, „Antrą kart gimusių daiktų istorijos“, „Eko paukštis“, „Saugantis skėtis“.
 
Na o šiemet žemės dienos minėjimas vainikavo projektą „Žvigsniai į žemę“. Šio projekto metu vaikai vaidino ir iliustravo Joanos Danutės Žilaitytės istoriją „Ginčas“, stebėjo nuotraukas, kompiuterines pateiktis, filmus apie žemės grožį, jos teikiančias gėrybes, bei netinkamą žmonių elgesį ir jo pasekmes. Savo įspūdžius, patirtus projekto metu,vaikai perteikė piešiniuose, iš kurių gimė linkėjimų žemei knyga. Taip pat buvo kuriami atšaitvai iš antrinių žaliavų, kuriuos vaikai dovanojo Žemelei jos dienos minėjimo proga.
 
Tikimės, kad šis ekologinio sąmoningumo procesas, trunkantis visą gyvenimą niekada nenutrūks ir mūsų darželyje, o vaikai išaugs gerbiantys ir mylintys savo Žemę žmonės.