Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
 

PAŽINK, PATIRK IR JUDĖK GAMTOS APSUPTYJE

2023-11-17
PAŽINK, PATIRK IR JUDĖK GAMTOS APSUPTYJE

Kauno lopšelio-darželio „Lakštutė“

priešmokyklinio ugdymo vyresnioji mokytoja Žaneta Buškovienė

ir mokytoja metodininkė Alė Korolkovienė

Kauno lopšelyje-darželyje „Lakštutė“ turime puikią galimybę organizuoti įvairias patirtines veiklas gamtoje. Juk gamtos tyrinėjimai vaikams padeda plėsti akiratį, suformuoti sąmoningą ir atsakingą žmogų, turintį vertybines nuostatas. Kadangi darželis įsikūręs labai gražioje vietoje, Palemone, šalia Kauno marių regioninio parko, gamtos apsuptyje, įvairiais metų laikais su vaikais keliaujame pasigrožėti gamta už darželio ribų. Stebime kintančios gamtos požymius, augalus, gyvūnų pėdsakus. Juos tyrinėjame, atliekame eksperimentus, fiksuojame nuotraukose ir aptariame, kokius pasikeitimus pastebėjome. Organizuodami išvykas, pasivaikščiojimus parko teritorijoje, stengiamės sudaryti sąlygas vaikams aktyviai veikti, kurti, pažinti supantį pasaulį. Tik aktyvioje veikloje vaikai patiria atradimo džiaugsmą.

Mus supanti aplinka ne tik skatina vaikų kūrybinius bei pažintinius gebėjimus. Tai puiki vieta ir įvairioms sportinėms veikloms. Prasidėjus pavasario sezonui, kiekvienais metais organizuojame pažintiniusžygius Kauno marių pakrante. Tokie žygiai ugdo vaikų ištvermę, lavina fizinius gebėjimus: ėjimą, lipimą virve, kopimą į kalną, koordinaciją einant rąstu, išlaikant pusiausvyrą. Kartais tenka įveikti dar vieną neįprastą kliūtį – bristi basomis kojomis vėsiu vandeniu Kauno marių pakrante, patirti vandens ir marių dugne esančių akmenėlių savybes. Tai vaikams naujas ir neįprastas pojūtis, kuris stimuliuoja jų pėdų receptorius, grūdina organizmą.

Į žygius keliauja visi darželio vaikai, netgi patys mažiausi. Pagal vaikų amžių ir ištvermę planuojamas ir žygio maršrutas. Mažesni vaikai nužingsniuoja iki Palemono prieplaukos, vyresnieji keliauja iki Vieškūnų piliakalnio. O patys vyriausi, priešmokyklinukai, šiemet birželio mėnesį leidosį į visos dienos ištvermės žygį nuo darželio iki Pažaislio vienuolyno bei Kauno marių paplūdimio.

Žygiuodami vaikai grožėjosi vaizdingu Kauno marių regioninio parko kraštovaizdžiu, stebėjo, tyrinėjo aplinką, augančius augalus, įveikė pasitaikiusias kliūtis, perlipdami ar pralįsdami per nusvirusius medžius. Mokėsi saugiai elgtis gamtoje, padėti vienas kitam, palaikyti draugą sunkioje situacijoje, dalintis patirtimi. Taip pat įgijo turistavimo pagrindų. Užklupus stipriam lietui, priedangą rado tunelyje po geležinkelio bėgiais.

Svarbi patirtinių žygių dalis – poilsis. Vieškūnų piliakalnio papėdėje, vaikai gaivinosi vandeniu, stiprinosi vaisiais, dalijosi žygio įspūdžiais ir amenine patirtimi.

Pasistiprinę ir pailsėję tęsė žygį Jachtklubo link. Čia vaikų laukė šilti pietūs, pristatyti tiesiai iš darželio virtuvės. Sotūs, pailsėję ir apžiūrėję marių pakrantėje plaukiojančius laivus, vaikai stebėjo vandens paukščius, jų gausą ir elgesį. Paėję pažintiniu taku turėjo galimybę pasigrožėti Pažaislio vienuolyno ansambliu, aptarti jo didybę. Kelionės finišas – Kauno marių paplūdimyje įrengta vaikų žaidimų aikštelė.

Į darželį vaikai sugrįžo visuomeniniu transportu. Tai dar viena įdomi ir nauja patirtis, nes dalis vaikų nėra keliavę miesto autobusu.

Šis ilgasis ištvermės žygis vaikams suteikė daug gerų emocijų, naujų potyrių ir išbandymų. Vaikai ne tik praleido dieną gamtoje, bet ir lavino įvairius gebėjimus: bendravo su bendraamžiais, pritaikė ir tobulino jau turimas žinias ir įgūdžius, mokėsi iš savo mažų atradimų, lavino ištvermę ir fizinius gebėjimus. Smagiai ir turiningai praleido laiką bei pažino artimiausią aplinką. Juk platesnis pasaulio pažinimas ir prasideda nuo artimiausios aplinkos stebėjimo.