Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
 

Nykštuko giraitės pamokos

2023-11-06
Nykštuko giraitės pamokos

„Nykštuko giraitės pamokos“ - Klaipėdos lopšelio-darželio „Nykštukas“ aplinkosauginis projektas, finansuotas iš Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos. Aplinkosauginiai projektai, finansuojami šios programos lėšomis, skirti perteikti visuomenei darnaus vystymosi nuostatas. Vienas iš siekių - ugdyti vaikų, jaunimo ir kitų amžiaus grupių asmenų ekologinę savimonę, atsakingą elgesį ir požiūrį į gamtos išteklių saugojimą, šiukšlinimo prevenciją, kurti bei plėtoti žaliąsias edukacines erdves ir sveiką aplinką mieste.

Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Nykštukas“ gamtos pažinimo ir saugojimo mokomasi per įvairias patirtines veiklas. Įstaigos teritorijoje pasodintas obelų ir kriaušių sodelis, įrengtos lysvės daržovių, vaistažolių, gėlių auginimui. Vaikai patys sėja, skanauja derlių. Šios erdvės laisvai pasiekiamos, todėl vaikai žaisdami lauke nuolat pribėga ir stebi augalus. Įstaigos patalpose yra įrengtos vietos baterijų, kitų atliekų rūšiavimui. Į gamtos tausojimo veiklas įtraukiamos šeimos. Organizuojami žygiai miške, sodinami medžiai.

Įgyvendindami aplinkosauginį projektą „Nykštuko giraitės pamokos“ aktyviai dalyvavome veiklose, kurių tikslas – ugdyti vaikų gamtojautos kultūrą, suteikiant tvaraus vartojimo, teisingo rūšiavimo patirčių, įtraukiant bendruomenę į žaliųjų erdvių kūrimą, ekologinį edukavimą.

Šiltos pavasario dienos, saulėta vasara vaikus viliojo ne tik žaidimais lauke, bet ir naujai įkurta „Lauko biblioteka“. Ją įkūrėme siekdami paskatinti vaikus vertinti knygas, skaityti ir lauke bei senoms knygoms suteikti antrą gyvenimą. Mažieji lauko bibliotekos skaitytojai galėjo po atviru dangum klausyti pasakų, jas aptarti, vartyti knygutes ir patys skaityti. Užsiėmimų metu vaikai sužinojo, kaip gaminamas popierius, kiek medžių prireikia jo gamybai, kaip susidėvėjusias knygas tinkamai rūšiuoti ir perdirbti. Tokiu būdu iš senų pasakų knygų gimsta naujos pasakos, tausojami ištekliai, saugoma gamta.

Kokias dar paslaptis saugo gamta? Jas padėjo atskleisti edukacinė išvyka į Klaipėdos universiteto botanikos sodą „Atskleisk medžio paslaptį“. Vaikus pasitiko botanikos sodo darbuotojos ir pasiūlė nors trumpam pasinerti į dendrologijos įdomybes. Vaikai nustebo, kokia įvairi gali būti medžių kamienų žievė: šiurkšti, gruoblėta, švelni, pasidengusi sakais, išvagota grioveliais ar net su aštriais spygliais, net panaši į „kareivio uniformą“. Vaikai sužinojo, kad medžiai turi savo veidą, kuris vadinamas – laja. Lajų pavadinimai jiems sukėlė nuostabą bei juoką: spalvingoji, kiaušiniška, fontano, pieštukinė, kiliminė, vaiduoklinė. Išklausę edukatorės pasakojimą, vaikai pasinėrė į medžių lajų paiešką, pastebėję vaiduoklinę lają, atradimą palydėjo šūksniu - „o tai bent vaiduokliškas veidas“!

Bendradarbiaudami su valstybinės miškų urėdijos Jaunaisiais miško bičiuliais, organizavome edukacinius užsiėmimus apie miške gyvenančius vabzdžius, jų teikiamą naudą miško augmenijai, miško augalus, medžių įvairovę bei jų gyvavimo ciklą. Žinias vaikai įtvirtino žaisdami žaidimus, dalyvaudami Jaunųjų miško bičiulių viktorinoje.

Praktiškai pritaikyti įgytas žinias ir pasisemti naujų vykome į Kretingos regioninio padalinio girininkiją. Užsiėmimo metu vaikai patyrė, kaip svarbu teisingai prižiūrėti mišką, kad jis mus džiugintų, kad miške visiems būtų gera ne tik šiandien, bet ir po šimto metų. Vaikai gavo vertingų dovanų – miško medžių sėklų: juodosios pušies, eglės, paprastojo klevo, miškinio putino, šermukšnio, piramidinio bei paprastojo ąžuolo. Parsivežtas medžių sėklas vaikai su mokytojomis pasėjo įrengtoje miško medžių sėklų auginimo laboratorijoje. Atėjus pavasariui vaikai stebės, kaip auga sodinukai, juos prižiūrės, pritaikydami įgytas žinias apie medžius, miško auginimą. Išauginti medžių sodinukai praturtins įstaigos teritoriją.

Medžiai, žolynų plotai padeda ženkliai pagerinti oro kokybę bei mažina karščio efektą. Lopšelio-darželio aplinkoje karštuoju sezonu būtina užtikrinti pavėsį vaikų žaidimų aikštelėse. Mūsų įstaigai medžių sodinimo iniciatyva ypač aktuali, nes teritorijoje mažai brandžių medžių, trūksta pavėsio, žalumos. Nykštuko giraitėje bus pasodinta Lietuvos miškuose augančių medžių: beržų, klevų, liepų, skroblų, šermukšnių.Suaugus giraitei padaugės žaliosios erdvės ir ugdomiems vaikams ir gretimų mikrorajono namų gyventojams.

Įstaigos teritorijoje įrengę žaliųjų atliekų kompostavimo konteinerius, sudarėme sąlygas tinkamai pasirūpinti daržovių, vaisių likučiais, peraugusiais, nudžiūvusiais augalais iš puoselėjamų pakeliamų lysvių. Vaikai žino, kad kompostuojant šios atliekos virsta naudinga trąša augalams, augantiems „Nykštuko sodelyje“. Kasdien rūšiuodami savo pietų stalo daržovių, vaisių likučius vaikai lengvai išsiugdys įprotį tinkamai elgtis su atliekomis ir gauti iš jų naudos.

Vertindami aplinkosauginio projekto „Nykštuko giraitės pamokos“ sėkmę, manome, kad Nykštuko giraitės pamokos suteikė žinių, patirčių, kurios ugdo mūsų įstaigos vaikų gamtojautos kultūrą. Projektas įtraukė bendruomenę, paskatino laikytis tvaraus vartojimo nuostatų kasdienėje veikloje, pagilino ekologinį išprusimą. Tikime, kad pasodinta Nykštuko giraitė džiugins ne tik šiandien, bet ir po šimto metų.

Vilma Larkina, Klaipėdos l.-d. „Nykštukas“ ikimokyklinio ugdymo mokytoja

Andželika Jasienė, Klaipėdos l.-d. „Nykštukas“ direktorė