Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Projektų veiklos Ukmergės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“ padeda jaunoms moksleivių šeimoms

Ukmergės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“ padeda jaunoms moksleivių šeimoms

2014-11-27
Susijusios temos: Projektai
Ukmergės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“ padeda jaunoms moksleivių šeimoms
Vida Dalė JANKŪNIENĖ, direktorės pavaduotoja ugdymui
Ukmergės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“
Šis modelis – naujovė ne tik Ukmergės rajone, bet ir Lietuvoje. Norėjome, kad ikimokyklinio ugdymo paslaugos būtų teikiamos lanksčiau, o tėvai galėtų derinti savo poreikius ir vaikų ugdymą.
Džiugu, kad norėdami prisidėti prie institucinio ikimokyklinio ugdymo kokybės gerinimo Lietuvoje, inovatyvių ikimokyklinio ugdymo organizavimo modelių konkurse (projektas „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtra“ II etapas) patekome tarp įdomiausių ir kūrybingiausių darželių. Mūsų idėja – sukurti mobilaus lankymo ikimokyklinio ugdymo grupę Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos moksleivių šeimų vaikams – buvo įgyvendinta.
 
Mokykla, palaikydama šią iniciatyvą, suteikė erdvias patalpas, pritaikytas ikimokyklinio ugdymo organizavimo veiklai. Malonaus atsitiktinumo dėka šios grupės atidarymo juostą perkirpo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministras profesorius Dainius Pavalkis kartu su abiejų įstaigų vadovais.
 
Šis modelis – naujovė ne tik Ukmergės rajone, bet ir Lietuvoje. Norėjome, kad ikimokyklinio ugdymo paslaugos būtų teikiamos lanksčiau, o tėvai galėtų derinti savo poreikius ir vaikų ugdymą. Jaunoms šeimoms, auginančioms mažus vaikus, neretai tenka imti akademines atostogas, tačiau tai sukelia joms tam tikrų keblumų, pavyzdžiui, kyla grėsmė mokymosi tęstinumui. Įsteigta ikimokyklinio ugdymo grupė padeda išspręsti ne tik vaikų ugdymo, bet ir tėvų paskaitų lankomumo problemas.
 
Ikimokyklinio ugdymo grupės įsteigimo vieta (Ukmergės technologijų ir verslo mokykla) ir siūlomas patogus jos darbo laikas (8.00–14.00 val.) suteikė galimybę jaunoms šeimoms tiesiogiai bendrauti ir bendradarbiauti su pedagogais ir švietimo pagalbos specialistais.
Konstruktyviai bendradarbiaudami su Technologijų ir verslo mokykla siekiame, kad mūsų ugdomi mažyliai taptų oriomis, laisvomis, kūrybingomis asmenybėmis, aktyviais bendruomenės nariais. Be ikimokyklinio ugdymo programos „Vesk, Žiogeli, į kūrybos šalį“, grupėje įgyvendinama emocinio intelekto ugdymo programa „Kimočiai“, kuri padeda vaikui įgyti reikiamų žinių ir įgūdžių, kad galėtų suprasti ir valdyti savo emocijas, globoti kitus ir rūpintis jais, kurti tvirtus santykius, priimti sprendimus ir įveikti sunkumus.
 
Įgyvendinant folkloro studijos programą „Žiogo pasaka“ vaikai turi galimybę susipažinti su muzikos instrumentais ir išgauti garsus. Grupėje vykdoma daug kūrybiškų ugdymo projektų atsižvelgiant į metų laikus, dalyvaujame Technologijų ir verslo mokyklos bendruomenės vykdomuose projektuose „Padėkime paukšteliams“, „Gyvenu švarioje aplinkoje“ ir kt.
 
Šio modelio įgyvendinimo patirtimi dalijomės skleisdami informaciją rajono ir šalies žiniasklaidoje. Grupės veikla domėjosi į Technologijų ir verslo mokyklą užsukantys svečiai iš įvairių Lietuvos ir užsienio miestų, grupę aplankė Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Lenkijos ambasadorius, Ukmergės miesto savivaldybės vadovai.