Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Pagalba Lietuvos mokytojams – nauja filmukų serija pradinukams ir paaugliams

Pagalba Lietuvos mokytojams – nauja filmukų serija pradinukams ir paaugliams

2022-12-05
Pagalba Lietuvos mokytojams – nauja filmukų serija pradinukams ir paaugliams
 LIONS QUEST LIETUVA ir „Tylus kinas“ išleido naują animacinių filmukų seriją, kuri padės mokytojams ir tėvams padėti pradinukams ir paaugliams geriau suprasti savo emocijas ir ugdytis socialinius–emocinius įgūdžius.
Vienas filmukas skirtas vienam socialiniam-emociniam įgūdžiui atpažinti, dekonstruoti, suprasti ir lavinti: kaip suvaldyti stresą ir nusiraminti, kaip išmokti klausytis, išdrįsti pasakyti „Ne“ ir atsispirti įtakai, atskirti tinkamą ir netinkamą sprendimą, neigiamas mintis paversti teigiamomis ir pan.
Naują filmukų seriją sudaro septyni 3–4 minučių trukmės filmukai: 2 iš jų skirti pradinukams ir 5 – 5–8 klasių mokiniams.
„Apklausę mokytojus išgirdome, kad animaciniai filmukai padeda jiems suaktyvinti, labiau įtraukti vaikus pamokų metu. Socialiniam ir emociniam ugdymui svarbu parinkti aktyvius, įtraukiančius ir įvairius mokymo(si) metodus, t. y. jei nori išmokti, vaikams neužtenka pasiklausyti mokytojų dėstomos pamokos, vaikai turi patys būti įsitraukę – įdėti pastangų, kalbėti, diskutuoti, reflektuoti, rašyti, žaisti, piešti ir panašiai“, – apie mokytojų padiktuotą tokių teminių filmukų poreikį pasakoja projekto autorė, viešosios įstaigos LIONS QUEST LIETUVA direktorė dr. Daiva Šukytė.
Mokytojai pripažįsta, kad pamokų metu parodytas filmukas leidžia optimaliai paskirstyti pamokos laiką – per 3–4 minutes filmuke išdėstytas socialinio ir emocinio įgūdžio algoritmas su pateiktu pavyzdžiu leidžia likusį pamokos laiką mąstyti ir pasireikšti vaikams. Filmukai paįvairina pamokas, naikina monotoniją ir papildo kitus mokytojų naudojamus įrankius – tai teigiamai veikia mokinių mokymosi pasiekimus.
„Tikimės, kad filmukai neatstos pamokos ir paties mokinių–mokytojo santykio, o bus kaip pagalbinė priemonė mokytojams ir tėvams supažindinant vaikus su socialinių ir emocinių įgūdžių raiška realiame gyvenime“, – pabrėžia dr. D. Šukytė.
Už kūrybinę šio projekto dalį atsakingas animatorius-režisierius Antanas Skučas pasakoja, kad į pradinukus ir į paauglius orientuotiems filmukams parinko skirtingą stilių.
„Pagrindinis pradinukams skirtų filmukų veikėjas – meškiukas, kuris paaiškina sudėtingus bendravimo momentus. Pradinukams parinkome ryškesnių spalvų animacinį stilių, su mažiesiems patrauklesniais personažais. Paauglių animacijai pasirinkome visai kitokį stilių – juodai baltą su mėlynos spalvos akcentu, atsisakėme meškiuko ir suaugusiųjų – visos situacijos vyksta tarp paauglių, jie tarpusavyje kalbasi ir sprendžia problemas“, – pasakoja studijos „Tylus kinas“ vadovas A. Skučas. Jis atkreipia dėmesį į šiuose animacijos kūriniuose naudojamą technologinę naujovę – dirbtinio intelekto nupieštus ir vėliau dailininkės pakoreguotus filmukų fonus.
Panašią penkių animacinių filmukų seriją mokiniams, su Visuomenės stiprinimo fondo parama, LIONS QUEST LIETUVA pirmąkart sukūrė 2019 metais.
 Naujieji filmukai bei kartu su jais mokytojams paruoštos naudojimo gairės gerokai praplės skaitmeninių įrankių bazę ir papildys Lietuvos mokyklų ugdymo turinį.
„Sulaukiame atsiliepimų, kad toks vaizdinis turinys naudingas ir vaikų saviugdai, ir pedagogams dirbant su vaikų socialiniais ir emociniais įgūdžiais, todėl ir toliau ieškosime finansavimo sukurti dar daugiau ugdymui skirtų filmukų, kurie padeda auginti vaikų ir paauglių sąmoningumą, dalijimąsi žiniomis, stiprina mokinių įgūdžius ir psichinę sveikatą bei palengvina ir paįvairina pedagogų darbą“, – pasakoja D. Šukytė.
Vaikų ir paauglių socialinius ir emocinius įgūdžius lavinančių animacinių filmukų serija yra laisvai prieinama LIONS QUEST LIETUVA Youtube kanale.
Be filmukų, šis Sveikatos stiprinimo fondo finansuojamas LIONS QUEST LIETUVA projektas apima ir daugiau veiklų: pedagogams skirtas vaikų ugdymo gaires, mokinių tyrimą socialinio ir emocinio ugdymo klausimais, mokytojų fokus grupės tyrimą ir kt.
Daugiau informacijos: dr. Daiva Šukytė, VšĮ LIONS QUEST LIETUVA direktorė, el.p. dr.daiva.sukyte@gmail.com