Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
„Skaičių pasakų“ autorės: matematika – tai bendravimas

„Skaičių pasakų“ autorės: matematika – tai bendravimas

2016-09-13
Susijusios temos: Vaiko ugdymas
„Skaičių pasakų“ autorės: matematika – tai bendravimas
Matematiką galima aptikti pačiose netikėčiausiose vietose – kepyklėlėje, kelnių sagose ar net rugiagėlėse – tada jos mokytis daug įdomiau. Be to, klausydami ar patys skaitydami pasakas, vaikai skaičius įsimena geriau nei bandydami sausai atkartoti jų seką nuo nulio iki devynių. Taip mano leidyklos „Šviesa“ išleistų skaičių pasakų „Jei mėnulis būtų nulis“ autorės Lina Matiukaitė ir Ieva Kilienė. Pasakomis, padedančiomis vaikams įsiminti ir suprasti skaičius, rašytojos siekia kitaip paskatinti pamilti matematiką.
 
Šmaikščiomis dailininko Rimo Valeikio iliustracijomis puoštoje knygelėje, skirtoje ikimokyklinio ir pradinio mokyklinio amžiaus vaikams, sekamos 9 žaismingos istorijos apie skaičių gyvenimą stebuklingame Matematikos miestelyje. Linksmu pasakojimo tonu atskleidžiamos skaičių paslaptys – kodėl Vienetukas avi tik vieną šlepetę, kodėl Penketui nuolat ištrūksta kelnių saga, o Mėnulis laisvalaikiu būna Nulis.
 
„Šiuolaikinių vaikų karta tobulėja milžinišku greičiu. Šiems vaikams nebeįdomu tiesiog mokytis matematikos – ji turėtų būti integruota į pramogas ir praktinį patyrimą. Esame tikros, kad visus skaičius, kuriuos jie turi išmokti, galima sudėti į pasakas, žaidimus, gėlių žiedus ir supermenų skrydžius“, – apie knygelės idėja pasakoja jos autorės Lina Matiukaitė ir Ieva Kilienė.
 
Kaip teigia autorės, knygelė pirmiausia yra nuotaikingas pasakojimas. Bet netradicinis pasakos žanras gali būti pati veiksmingiausia ugdymo priemonė, supažindinti su matematika.
 
„Pradžioje pasaka suaktyvina vaizduotę ir tada, kai mes jau visiškai įsitraukę į užburiantį siužetą, pradeda subtiliai mus mokyti: ugdo moralines vertybes, pasitikėjimą savimi, lavina kalbą, turtina žodyną, skatina kūrybiškai mąstyti. Ši knygelė – tai literatūrinis mokymosi žaidimas ir kartu kvietimas į pasaulį pažvelgti linksmiau. Tai pasaka ar matematika, skaitytojas nuspręs pats. Svarbiausia, kad kūrinys stumtelėtų vaizduotę iš kasdienybės rėmų“, – teigia L. Matiukaitė.
 
Autorės atskleidžia, kad tikrasis knygelės tikslas – pakviesti tėvus ir vaikus kuo daugiau bendrauti. Skaičių pasakos taip pat skatina vaikus pamilti skaičius ir parodo, kad matematika ne sudėtinga ir baisi, o labai susijusi su kūryba.
 
„Kurdama pasaką, įsivaizdavau ramius vakarus, kai, vaikams jaukiai įsitaisius po šilta antklode, ramiu balsu pasaką prieš miegą jiems skaito vienas iš tėvelių. Manau, kad matematika – tai bendravimas nors ir dvi minutes, bet kasdien ir būtinai 100 proc. įsitraukiant. Be to, knyga puikiai tiks ir pradinukams, kurie jau patys pradeda mėgti rašytą žodį. Smagiausia būtų, jei mano pirminė svajonė apsiverstų aukštyn kojom ir pasaką prieš miegą tėveliams perskaitytų patys pradinukai“, – sako L. Matiukaitė.
Šaltiniai:
Rūta Latinytė
Leidyklos „Šviesa“ viešųjų ryšių vadovė
Mob. tel. +370 699 23707
El. p. R.Latinyte@sviesa.lt