Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Metodinė-praktinė konferencija „Patirčių erdvės – galimybės ir iššūkiai“

Metodinė-praktinė konferencija „Patirčių erdvės – galimybės ir iššūkiai“

2023-11-30
Metodinė-praktinė konferencija „Patirčių erdvės – galimybės ir iššūkiai“
 Jau šeštus metus savo veiklą skaičiuojantis respublikinis ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų „Ąžuolyno“ sambūris, kasmet sukviečia vadovus ir pedagogus į susitikimus, kuriuose aptariamos įvairios ugdymo temos, bendradarbiavimo sėkmės, galimybės. Praėjusiais metais susitikimas vyko Šiauliuose, o šiais metais į konferenciją „Patirčių erdvės – galimybės ir iššūkiai“ pakvietė Kelmės lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ kartu su Kelmės švietimo pagalbos tarnyba.
Į renginį, vykusią nuostabiame Tytuvėnų vienuolyne, susirinko  dalyviai iš 14 Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Dalyviams linksmą ir šiltą muzikinį pasveikinimą dovanojo Kelmės lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ ugdytiniai, o įstaigos direktorė Dalia Gedminienė, pristačiusi Kelmės miestą ir savo vadovaujamą įstaigą, pasidžiaugė, kad sambūrio nariai susitinka ir dalinasi darbo patirtimi. Priminusi, kad šių metų konferencijos tikslas – skatinti pedagogus pasidalinti gerąja darbo patirtimi, įgyvendinant priešmokykinio ugdymo programą, naudojantis parengta metodine priemone  „Patirčių erdvės“, pakvietė išklausyti pranešimų, aptarti, kokios galimybės ir iššūkiai kyla, ruošiant vaiką sėkmingam startui mokykloje.
 Gerąja darbo patirtimi renginyje dalinosi ir pranešimus pristatė pedagogai iš Kelmės, Kretingos, Šilutės, Šiaulių, Klaipėdos, Gargždų, Kauno Noreikiškių lopšelių-darželių „Ąžuoliukas“. Pranešimuose buvo akcentuojama, kad „Patirčių erdvės“ yra puiki priemonė dirbant su priešmokyklinio amžiaus vaikais, ugdant jų gebėjimus, kompetencijas, nes šioje metodinėje priemonėje daugiau dėmesio skiriama inovacijoms bei vaikų inžineriniam, gamtamoksliniam, matematiniam, informatinio mąstymo (STEAM) ugdymui. Taip pat pažymėjo, kad yra daug praktinių patarimų – įdomių, tikslingų, šiuolaikiškų, į 5–6 m. vaikų iniciatyvas orientuotų projektinių veiklų grupėje ir kitose erdvėse, siūlomos bendradarbiavimo su tėvais galimybės, o prie kiekvieno projekto numatytos ugdomos kompetencijos, pabrėžiami itin aktualūs priešmokyklinukų ugdymui gebėjimai, ypač mokėjimo mokytis gebėjimas, kuris svarbus pradedant lankyti mokyklą. Pranešimus skaičiusios mokytojos pristatė, kaip organizuoja priešmokyklinukų ugdymą projektų metodu, kokias veiklas organizuoja, kokias priemones, paruoštas pagal „Patirčių erdvių“ rekomendacijas, naudoja, kaip sudomina vaikus ir  skatina juos išsakyti savo pasiūlymus, mintis, kad ugdymas būtų organizuojamas būtent iš vaiko pozicijos, iš jo sumanymų ir pasiūlymų. Pranešimuose buvo kalbama apie ugdymą netradicinėse aplinkose, išvykose, kurios skatina vaikus būti smalsius, klausinėti, tyrinėti, sužinoti naujų nežinomų dalykų. Atkreipė dėmesį ir į bendradarbiavimą su vaikų tėvais, partnerystę, remiantis „Patirčių erdvių“ pasiūlymais.
Apžvelgusios, kokias neribotas galimybes suteikia „Patirčių erdvės“, mokytojos pasidalino ir mintimis, kokie kyla iššūkiai. Bene didžiausias iššūkis – didelis vaikų skaičius grupėse, taip pat laiko stoka, norint pasiruošti projektams ir juos įgyvendinti, bei nuolat didėjantis specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų skaičius. Apibendrinant pranešimus buvo pasidžiaugta, kad iš tiesų „Patirčių erdvės“ suteikia daug galimybių įdomiai ugdyti vaikus per projektų metodą, skatinti jų smalsumą, domėjimąsi, nori mokytis, atrasti tai, kas nauja.
Konferencijoje kalbėjusi priešmokyklinio ugdymo įstaigų „Ąžuolyno“ sambūrio pirmininkė, Kretingos lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ direktorė Zita Domarkienė pasidžiaugė prasmingu renginiu, gražiu sambūrio narių bendradarbiavimu, pristatė organizuotus bendrus renginius ir nuoširdžiai linkėjo nors truputį išmokti neskubėti, stabtelti ir pasidžiaugti gražiais susitikimais, pokalbiais, pastebėti šalia esančius žmones.
Konferencijos  metu praėjus penkerių metų kadencijai „Ąžuolyno“ sambūrio pirmininko pareigoms dar penkeriems metams buvo perrinkta Kretingos lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ direktorė Zita Domarkienė. Taip pat buvo sutarta, kad kitas sambūrio susitikimas vyks Kybartuose.
„Ąžuolyno“ sambūrio narių susitikimas baigėsi kvapnia edukacija „Trys dievo dovanos ir kiti kvapai“. Įdomus pasakojimas apie vienuolynų vaistažolių sodelių augalus, nepakartojamai skanus ir raminantis džiovintų žolelių kvapas,  pačių pasigamintas kvapų maišelis iš žolelių dar ilgai primins šiltą „Ąžuolyno“ sambūrio narių susitikimą Tytuvėnuose.
 
Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Neringa Mikaločienė,
Kretingos lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“