Jums reikės: 
Lėkštėje iš vienas ant kito sudėtų cukraus gabalėlių pastatykite bokštą. Stiklinėje su vandeniu ištirpinkite šiek tiek maisto dažiklio, kad vandens spalva pasikeistų. O tuomet atsargiai šiek tiek skysčio išpilkite į lėkštę (ne ant bokšto!). Stebėkite kas vyksta. Iš pradžių nusidažys bokšto pamatai, vėliau vanduo kils aukštyn ir dažys aukščiau esančius cukraus gabalėlius. Kai cukrus nuo vandens aptirps, bokštas nuvirs.

Kas vyksta?
Vanduo yra geras tirpiklis. Vandens molekulės prasiskverbia į cukrų ir pasiskirsto tarp jo molekulių, maišosi su jomis (tai puikiai matoma pagal tai, kaip pasikeičia cukraus spalva). Be to, vandens molekulės viena kitą labai smarkiai traukia, o tai padeda joms kilti bokštu aukštyn.