Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Šiaulių lopšelio-darželio „Gluosnis“ pedagogių vizitas Turkijoje
 

Šiaulių lopšelio-darželio „Gluosnis“ pedagogių vizitas Turkijoje

2014-03-25
Šiaulių lopšelio-darželio „Gluosnis“ pedagogių vizitas Turkijoje
Vaida BARZDŽIUVIENĖ, logopedė
Šiaulių lopšelis-darželis „Gluosnis“
Lankėmės  ikimokyklinėje įstaigoje, susipažinome su Turkijos švietimo sistema, stebėjome 4-6 metų vaikų ugdymą, ugdymo aplinką, dalinomės gerąja patirtimi, aptarėme  ugdymo  panašumus ir skirtumus įvairiose šalyse. 
2014 m. kovo 10-14 d. didžiausiame Turkijos mieste Stambule įvyko antrasis tarptautinio Comenius projekte „Šventės Europoje“ („Celebrations Across Europe“) dalyvaujančių šalių (Turkijos, Slovėnijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Švedijos, Prancūzijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos) susitikimas.
 
Jame dalyvavo septynios Šiaulių lopšelio-darželio „Gluosnis“ atstovės: R. Plienienė, Z. Leliukienė, D. Laurutienė, V.Barzdžiuvienė, S. Ivanovienė, N. Krankalienė ir S. Narbutaitė. Vizito tikslas – supažindinti pedagogus, ugdytinius, bendruomenę su Turkijos tradicijomis, kultūra, paveldu bei šventėmis.
 
Stambulo kulinarijos akademijoje susipažinome su tradiciniais turkiškais patiekalais, mokėmės juos gaminti kartu su profesionaliu virėju. Virėme sriubą „Egozelin“, vištieną su vaisiais „Mahmudiyye“ ir sultonų pamėgtą ryžių pudingą. Vėliau visi dalyviai turėjo pagminti ir pristatyti savo šalies tradicinius patiekalus. Mes pagaminome šaltibarščius su bulvėmis, paruošėme silkę, projekto dalyvius vaišinome  atsivežta juoda duona, lietuviškais saldumynais.
 
Visos šalys dalyvės parengė projekte numatytas užduotis. Mes pristatėme tradicinius lopšelyje-darželyje „Gluosnis“ vykusius renginius: Vasario 16-osios minėjimą, Užgavėnes, Kaziuko mugę, linksmai atšvęstą darželio 45-ąjį gimtadienį ir įvairias išvykas,  parodėme, kaip pažymėjome tradicines šalių partnerių šventes. 
 
Lankėmės  ikimokyklinėje įstaigoje, susipažinome su Turkijos švietimo sistema, stebėjome 4-6 metų vaikų ugdymą, ugdymo aplinką, dalijomės gerąja patirtimi, aptarėme  ugdymo  panašumus ir skirtumus įvairiose šalyse. Grožėjomės tradiciniais turkų šokiais, kurių elementus šeimininkai mokė ir mus, svečius. 
 
Viena diena buvo skirta susipažinimui su Stambulo miestu, jo kultūra, architektūra. Aplankėme žymiausius didžiausio Turkijos miesto, jungiančio Europą ir Aziją, objektus. Dieną užbaigė šventinė projekto partnerių atsisveikinimo vakarienė. 
 
Atsisveikinome ne ilgam.  Birželio  pradžioje visų projekto dalyvių lauksime Lietuvoje, Šiaulių lopšelyje-darželyje „Gluosnis“.
 
 
Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas ir finansuoja Europos Komisija. Šis pranešimas atspindi tik autorių požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.