Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Įsibėgėjo ilgalaikis ugdymo projektas „Keturi metų laikai“
 

Įsibėgėjo ilgalaikis ugdymo projektas „Keturi metų laikai“

2014-04-25
Susijusios temos: Specialieji poreikiai
Įsibėgėjo ilgalaikis ugdymo projektas  „Keturi metų laikai“
Reda DIGRIENĖ, logopedė
Rita GANSAUSKIENĖ, specialioji pedagogė
Klaipėdos lopšelis-darželis „Sakalėlis“
Projekto tikslas - paminėti K. Donelaičio 300 metų jubiliejų ir praplėsti bendruomenės akiratį, prisimenant lietuvių  literatūros lobyną, įsigilinant į jo prasmę.
Rudenį pakeitė žiema, sulaukėme pavasario, ne už kalnų ir vasara... Klaipėdos lopšelio-darželio „Sakalėlis“ vaikai jau daug žino apie skirtingus metų laikus. Įstaigos ikimokyklinio ugdymo programa sudaryta taip, kad mažieji galėtų kuo geriau pažinti ne tik gamtos pokyčius, bet ir jų įtaką žmogui.
 
Šiais metais į metų laikų ratą sumanėme pažvelgti kiek kitaip. Atsiliepdami į iniciatyvą 2014-uosius paskelbti Kristijono Donelaičio metais, nuo vasario pradėjome įgyvendinti ilgalaikį ugdymo projektą „Keturi metų laikai“. Tikimės, kad   šis projektas sutelks įstaigos bendruomenę ir gausų būrį socialinių partnerių.
 
Projekto tikslas - paminėti K. Donelaičio 300 metų jubiliejų ir praplėsti bendruomenės akiratį, prisimenant lietuvių  literatūros lobyną, įsigilinant į jo prasmę. Projekto komanda numatė renginius ir veiklas, kuriose galėtų aktyviai dalyvauti ne tik bendrojo ugdymo grupių auklėtiniai, bet ir vaikai, turintys įvairių raidos sutrikimų. Pedagogai,  kūrybiškai žvelgdami į vaikų norą ir gebėjimus per patirtį ir pojūčius pažinti gamtą, skatins  gerbti savo gimtąjį  kraštą, prisiliesti prie tautiškumo, kalbos, papročių, išgirsti, kaip skamba K. Donelaičio žodis.
 
Organizuojant tradicinį rytmetį „Mes gintaro krašto piliečiai...“, skirtą  Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, puoselėjome kilnius jausmus gimtajam kraštui ir  kalbai. Ugdytinių piešinių ir darbelių paroda „Graži graži Tėvynė mano - ir upeliukai, ir miškai...“ , eksponuota ne tik mūsų įstaigoje, bet ir Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Pušaitė”, atskleidė vaikų ryšį su gamta, gebėjimą eksperimentuoti.
 
Linksma pramoga „Užgavėnės, och!” atsisveikinome su žiemos rūpesčiais, o sporto šventėje „Uždegsime olimpinę ugnelę kiekvienoj širdelėj...“ lavinome sveikos ir saugios gyvensenos   įgūdžių.
 
Pavasario linksmybes pasitikome vaikų darbų parodomis: „Saulelė vėl atkopdama budino svietą” , „Saulytė mano delne“, „Mus visus šildo ta pati saulė”, eksponuotomis Klaipėdosviešosios bibliotekos vaikų filiale „Karlskrona” ir Klaaipėdos lopšelyje-darželyje „Čiauškutė”.  
 
Netradicinės mėlynos  saulės sušvito veiklos „Mano mažas pasaulis” renginiuose. Tobulą gamtos grožį visais metų laikais stebėsime pedagogės R. Žygienės fotografijų parodose.
 
Donelaitiškai įprasminti kūrėjo atminimą padėjo renginys „Kilk, saulute, kilk, meilioji”. Jo metu susitiko visų kartų atstovai:  patys mažiausieji, jų tėveliai ir senoliai.   Draugai iš Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos grodami įvairiais muzikos instrumentais į mūsų darželį kvietė pavasarį, suskambėjusį paukščių balsais, linksmomis lietuvių liaudies dainų spalvomis,   „Kepurinės”, „Kazokėlio” ir polkos melodijomis.
 
Didžiąją savaitę pradėjome  išvyka  į Šv. Brunono Kverfurtiečio koplyčią, tarsi įžanga į gamtos atbudimo, pavasario džiaugsmo ir linksmybių šventę - šv.Velykų laukimą.  
 
Pramogose „Rieda margučiai, džiaugias vaikučiai”, „Draugystė su akmenuku”, eilėraščių konkurse „Čiauškučiai”, rytmetyje „Prie širdelės glust” bei dailės ir muzikos veiklose daug žaidėme, piešėme, deklamavome, vaidinome, dainavome,  klausėmės  poemos „Metai “ ištraukų, jausdami nenutrūkstamą gyvenimo ir gamtos ciklą.
 
Vasarą,  kaip tie K. Donelaičio būrai, kibsime į darbus: stebėsime gamtos pasikeitimus, rinksime gamtinę medžiagą, ieškosime paparčio žiedo, rišime margaspalves puokštes. Įspūdžiais dalysimės ir atrastą grožį atskleisime parodoje „Sveiks ir tu, žmogau, sulaukęs vasarą mielą!” įstaigos galerijoje, prekybos centre „Rimi“ ir  vaikų bibliotekoje.
 
Rudenėjant, pramogoje „Rudens spalvų pilna pintinė“, džiaugsimės sodo ir daržo gėrybėmis, išlydėsime paukščius, linkėdami jiems vėl pas mus sugrįžti. Ugdytinių darbų parodėlės „Ei! Ką žemė tau vienai augindama davė ir ką sodai bei daržai žydėdami rodė...“, „Rudens lapų šėlsmas“ vėl  džiugins įstaigos ir Klaipėdos mokyklos-darželio „Nykštukas” bendruomenės narius, taip pat vaikų bibliotekos skaitytojus.
 
Vakarojimuose „Kai darbeliai nudirbti, vakarojame visi...“ stiprinsime šeimos tarpusavio ryšius, plėtosime etnokultūrines vertybes.    
 
Piešinių paroda „Taipgi dabar jau sviets sveikint pradeda žiemą” vėl grįšime į „Žiemos rūpesčius“ ir jais dalysimės su M. Mažvydoprogimnazijos moksleiviais. Tradiciniais šventiniais renginiais, kalėdiniais skaitymais, įstaigos bendruomenės darbų paroda „Mūsų metai“ artėsime šv. Kalėdų link.. 
Suprasdami, kad „projektinių darbų vykdyme neužtenka vien teorinių žinių, bet reikia ir praktinės patirties, reikia imtis iniciatyvos ir dalyvauti tikrame darbo procese“ („Artyn vaiko“ 1998), siekiame pedagogų profesinio augimo ir meistriškumo, kūrybingumo ir bendradarbiavimo. Psichologė O. Volkova (valstybinis Krasnojarsko medicinos universitetas) paskatino mus atkreipti dėmesį į projekcinio piešinio metodą, padedantį suprasti vaiko santykį su liga ir sveikata.
 
Nupiešti vaikų išgyvenimai, meninės terapijos metodai ir būdai bus apibendrinti  įstaigos pedagogų organizuotame seminare „Dailės taikymo galimybės. Vaikų emocijų raiškos keitimas, taikant dailės terapijos metodus”. Dailės terapijos studijos vadovė, psichologė D. Klumbienė ir dailininkė pedagogė R. Lengvenytė kvies pedagogus iš Klaipėdos ir Šilutės ikimokyklinio ugdymo įstaigų aktyviai įsijungti į dvasinių vertybių puoselėtojų ratą, pasidalyti žiniomis apie dailės terapijos įtaką vaikų elgesiui ir jausmams.
 
K. Donelaičio „Metų“ kelionę baigsime prie kalėdinės lopšelio-darželio „Sakalėlis“ eglutės, įvertindami ir apibendrindami projekto veiklų rezultatus.
 
Daugiau apie Klaipėdos lopšelį-darželį "Sakalėlis":