Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų naujienos Pasaulinę vandens dieną – akcija „Vaišiname vandeniu“
 

Pasaulinę vandens dieną – akcija „Vaišiname vandeniu“

2016-03-24
Susijusios temos: Vaiko sveikata
Pasaulinę vandens dieną – akcija „Vaišiname vandeniu“
Rima SKRINSKIENĖ, mokytoja metodininkė 
Mažeikių lopšelis-darželis „Eglutė“

Kovo 22 d. minima Pasaulinė vandens diena. Šios dienos tikslas – skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį. Mažeikių lopšelyje-darželyje ,,Eglutė” didelis dėmesys yra skiriamas sveikatos stiprinimui, skatinamas sveikos mitybos principų laikymasis. Vanduo  sveikatos šaltinis, tad priešmokyklinio ugdymo pedagogės Rima Skrinskienė ir Sandra Kneitienė, norėdamos atkreipti dėmesį į vandens vartojimo svarbą ir skatinti tinkamus vandens gėrimo įpročius, organizavo akciją „Vaišiname vandeniu“. 
 
Darželio darbuotojams, vaikams, jų tėveliams ir svečiams lašeliais pavirtę priešmokyklinukai siūlė paragauti šulinio, vandentiekio, filtruoto, virinto bei įvairaus skonio mineralinio vandens. Akcijos metu paaiškėjo, kad žmonės daugiausiai ragavo filtruotą vandenį ir lygino jį su kitais. Daugeliui vandentiekio ir filtruotas vanduo skoniu nesiskyrė. Tik vienas akcijos dalyvis pasakė, kad „skiriasi vandentiekio ir filtruoto vandens skoniai“. Buvo tokių nuomonių: „skaniausias mineralinis vanduo, o sveikiausias – filtruotas“. Sužinojome, kad žmonės geria daug vandens, o vaikai šeimose taip pat yra pratinami rinktis ne gazuotus gėrimus, bet vandenį. Ugdytinių šeimose diskutuojama, kodėl geriau troškuliui numalšinti rinktis vandenį, o ne sultis ar kitus saldžiuosius gėrimus. 
 
Džiugino mažųjų ugdytinių išsakytos mintys: Vandenį gerti sveika!“ „Man jis skanus!“ „Man skaniausias mūsų darželio vanduo.“ „Šulinio vanduo skanus, tokį norėčiau dažniausiai gerti.“ „Kam pirkti vandenį iš parduotuvės? Iš krano vanduo skaniausias.
 
Vyresnės kartos degustatoriai domėjosi vandens įtaka žmogaus sveikatai, ragino gerti pastovėjusį vandenį ir negerti antrą kartą užvirinto vandens. Toks vanduo praranda naudingas savybes ir skonį. Nė vienas iš ragavusių virinto vandens neįvardijo jo kaip skaniausio. Kiekvienas degustatorius turėjo tvirtą savo nuomonę ir jos dažnai skyrėsi. Džiugina tai, kad žmonės nėra abejingi savo sveikatai.