Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Valstybės dotacija ugdymui kitąmet auga 16 proc.

Valstybės dotacija ugdymui kitąmet auga 16 proc.

2022-12-27
Valstybės dotacija ugdymui kitąmet auga 16 proc.
 Kitąmet švietimo sričiai valstybė skiria 259 mln. Eur daugiau negu šiemet, iš jų daugiau kaip pusė (146 mln. Eur) – švietimo įstaigų darbuotojų atlyginimams didinti. Auga mokytojų, švietimo pagalbos specialistų, mokyklų vadovų, bibliotekininkų atlyginimai.
 
Vyriausybė šiandien patvirtino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateiktus mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašų pakeitimus. Šiuo nutarimu pakeičiami teisės aktai, reglamentuojantys ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo finansavimą, kad jie atitiktų kitų metų valstybės biudžete patvirtintus asignavimus ir teisės aktų pakeitimus, įsigaliosiančius 2023 m. sausio 1 d.

Nuo sausio pirmos dienos didėja vidutinis mokytojų ir švietimo pagalbos specialistų darbo užmokestis. Įskaitant ir atlyginimo bazinio dydžio padidėjimą, nuo kitų metų atlyginimai jiems iš viso augs vidutiniškai 13 proc., mokyklų vadovams, pavaduotojams – 21 proc., mokyklų bibliotekininkams – 18,2 proc.
Skaičiuojama, kad ateinančiais metais mokytojų atlyginimas, atskaičiavus mokesčius, bus didesnis vidutiniškai 151 Eur.
 
„Švietimo darbuotojų darbo užmokesčio didinimas net ir labai sudėtingu metu leidžia nuosekliai siekti partijų susitarime numatyto tikslo, kad vidutinis mokytojų darbo užmokestis 2024 m. sudarytų 130 procentų šalies vidutinio darbo užmokesčio. Tokie tikslai keliami ir Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinėje sutartyje“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.
 
Kaip jau buvo skelbta anksčiau, nuo 2023 m. sausio 1 d. 13 proc. auga ir dėstytojų bei neakademinių darbuotojų atlyginimai.

ŠMSM inf.