Emokykla.lt

Vaiko gimtadienis gali būti ne vien prastų skanumynų puota

2016-08-30
Susijusios temos: Šeima Vaiko sveikata
Vaiko gimtadienis gali būti ne vien prastų skanumynų puota
Raminta BOGUŠIENĖ, maisto technologė
Šių dienų gimtadienio puotos ištaigingos: samdomi stalo dekoratoriai, tortai užsakomi iki šventės likus 3 mėnesiams, gimtadienius veda personažai. Viskas labai gražu, bet, mitybos specialistės Ramintos Bogušienės vertinimu, tėveliams dažnai labiau rūpi šventės išorė, o ne turinys.
Daugelis tėvelių sako: „Gimtadienis – tik vieną kartą metuose, tegul jis būna ištaigingas. O kokios gražios bus nuotraukos!.“ Bet ką daryti, jei į tokius gimtadienius einama kelis kartus per mėnesį? Tai tampa ne reta švente, bet kone kasdienybe. Ar nemanote, kad tokios blizgančios, sintetiniais tortais ir cukraus paklodėmis dekoruotos šventės vaikams nuties tiesų kelią į hiperaktyvumo viršūnę?
 
Pavyzdžiui, ne retai saldumynuose sutinkami dažikliai: oranžinis geltonasis (E 110), chinolino geltonasis (E104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129), tartrazinas (E102) ir raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124), kurių net etiketėse privaloma nurodyti: „Dažikliai gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.
 
Kartą vyresnioji dukra, grįžusi iš draugės gimtadienio, pasakė: „Mama, jie nieko nežino apie sveikatos šaltinius, būk gera, pamokyk juos.“ Nustebau išgirdusi tokius žodžius ir pradėjau domėtis vaikų gimtadienių turiniu: koks maistas patiekiamas, kokie saldumynai dominuoja. Iš tikrųjų po tokių švenčių mažamečiai ima prasčiau jaustis: tampa irzlesni, piktesni, sutrinka virškinimas. Ar tikrai neįmanoma išsisukti be ištaigingų tortų, prikimštų pigaus rafinuoto cukraus ir riebalų, gal net transriebalų, kurių Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apskritai rekomenduoja vengti. Savo ir svečių vaikų nebevaišinkime prastais, bet blizgančiais skanumynais.
 
Kokį pavyzdį rodome atžaloms? Auginame vartotojišką ir materialumą vertinančią kartą. Tokiais gardumynais perduodame ne meilę, ne rūpestį ir net ne džiaugsmą, bet tuščią blizgesį ir dirbtinę laimę. Geriau iš širdies ir su begaline meile kurkime šventę – gal kuklesnę, bet prasmingesnę  ir palankesnę sveikatai.
 
Tortas – iš visos Mendelejevo lentelės junginių?
 
Žinoma, vaiko gimtadienis vyksta vieną kartą metuose. Tiesa ir tai, kad nebūtinai turi būti labai sveikuoliškas. Bet ir per tokias šventes mažamečius galime mokyti sveikatai palankios mitybos pagrindų ir vaišinti kokybiškais skanumynais.
 
Nepriimkite asmeniškai, bet turiu pasakyti, kad daugelis tėvelių persistengia: vaikučiui iki 3 metų neduoda kokybiško juodojo šokolado, nes kažkur skaitė, kad jis sukelia alerginius susirgimus, galbūt skatina aktyvumą, o gimtadieniui užsako tortą ne iš vaivorykštės spalvų vaisių, bet iš visos Mendelejevo lentelės junginių. Šokoladas mažamečiui draudžiamas, o minėtas konditerijos „šedevras“ – galimas? Jūs turbūt juokaujate! Kur tikro šokolado nauda ir kur iš tolo tviskančio sintetinio gaminio žala? Taip ugdome valgytojus, turinčius „rafinuotą“ skonį, kuriems aukščiausia kokybė yra rafinuoti miltai, rafinuotas aliejus ir rafinuotas cukrus. Juk tai „gryni“ produktai, kuriuos valgydami patys jaučiasi rafinuoti ir nesvarbu, kad tai – „tuščios“ kalorijos. Ar tokią kartą norime matyti ir ateityje? Jau nekalbu apie vadinamąjį vaikišką šampaną, pasitaiko jų net ekologiškų, kurį nupirkę siunčiame aiškią žinutę: „Kol esate vaikai, gerkite vaikiškus gėrimus, o vėliau bus galima ir su laipsniais...“ Taip iš kartos į kartą perduodame žalingus įpročius kaip normalų dalyką.
 
Tikime, kad reikia ugdyti ne tik vaikus, mokyti juos valgymo kultūros ir pažinti naujus skonius, bet ir juos supančius suaugusiuosius. Juk būtent jie vaikams rodo pavyzdį. Nuo rugsėjo pradedame vykdyti viešus tėvelių, ugdymo įstaigų personalo ir virėjų mokymus „Sveikatai palanki vaikų mityba“. Siekiame parodyti, kad sveikatai palanki vaikų mityba nėra kraštutinumai ir sudėtingi pokyčiai. Seminaruose ne tik pateiksime svarbiausius vaikų mitybos principus, bet ir pamokysime atsirinkti mažamečiams tinkamus maisto produktus iš gausių lentynų prekyvietėse. O visų svarbiausia – išmokysime gaminti sveikatai palankesnius ir paprastus patiekalus, suplanuoti savaitės valgiaraštį.
 
Keptos kriaušės – puikus desertas
 
Rekomenduoju sveikatai palankesniam vaiko gimtadieniui gamtoje ar šeimos piknikui grilyje kepti vištienos blauzdeles be odelės su prieskoninėmis žolelėmis, lašišą folijoje (citrinos sultys, prieskoninės žolelės, truputis medaus), daržoves folijoje (morkų, moliūgo, cukinijos griežinėlius) su sezamų sėklomis, druska, prieskoninėmis žolelėmis ir alyvuogių aliejumi. Kepti folijoje taip pat galima kriaušes ir persikus su čiobreliais, medumi ir sviestu – tai bus puikus desertas.
 
Prie vištienos ir žuvies tiekite šviežias ir sezonines daržoves: agurkus, pomidorus, špinatus. Užkandžiams tinka sumuštiniai iš viso grūdo bandelių, trapučių su avokadų ir avinžirnių užtepėlėmis, šviežiais pomidorais ir bazilikais. Ant užkandžių stalo patiekite sūrio lazdelių ir alyvuogių vėrinukų – ne tik gardu, sveikatai palanku, bet ir gražu.
 
Vietoje vaikiško šampano, saldžių gėrimų geriausiai rinktis vandenį, šviežiai spaustas obuolių ir morkų sultis ar sveikatai palankesnius augalinius kokteilius. O kur dar keksiukai, paruošti ne iš rafinuoto cukraus ir kvietinių miltų, bet iš natūraliai saldžių šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, avižinių dribsnių, bolivinių balandų sėklų ar sorų kruopų! Taip pat patariame išmėginti grikių ir kukurūzų miltus. Kiaušinių į tešlą galite nemušti – juos keiskite bananais. Ir karvės pieno galite atsisakyti. Vien iš augalinių produktų iškepti keksiukai būna ne tik skanūs, bet ir palankūs sveikatai.
 
Svarbiausias gimtadienio akcentas – tortas – gali būti ne tik skanus, bet ir turtingas skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais, pavyzdžiui, morkų ir grikių miltų tortas su maskarponės sūrio ir šviežios citrinos sulčių pertepimu, papuoštas šviežiomis morkomis ir baziliku.
 
Keletas idėjų sveikesniam ir įdomesniam vaikų gimtadieniui
 
Širdutės formos keksiukai*
 
Masei reikės:
  • 2 stiklinių kukurūzų miltų,
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • žiupsnelio ciberžolės,
  • 2 kiaušinių,
  • 100 ml tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),
  • 4 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus,
  • 0,7 stiklinės kokoso drožlių,
  • 1 stiklinės vandens (apie 80 0C temperatūros).
Įdarui:
  • bananų (pagal skonį).
Papuošimui:
  • dygliuotojo ožerškio uogų (pagal skonį).
Gaminimo eiga
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę.
  2. Kitame inde išsukite kiaušinius, aliejų ir cukrų.
  3. Į trečią dubenį supilkite vandenį, stiklinę kokoso drožlių ir gerai išplakite.
  4. Susidariusį kokosų pieną nupilkite į indą su kiaušiniais ir aliejumi.
  5. Gautą masę supilkite į miltų mišinį.
  6. Galiausiai įmaišykite likusias kokoso drožles.
  7. Pusę ruošinio supilkite į širdelės formos kepimo formą, sukrėskite banano gabaliukus ir paskleiskite likusią tešlą.
  8. Kepkite iki 1700C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min.
  9. Ištraukę palaukite, kol atvės ir apibarstykite dygliuotojo ožerškio uogomis.
*Keksiukai yra be pieno, su kokybiškais riebalais, nedideliu kiekiu cukraus, be glitimo. Ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.
 
Sveikatai palankesni keksiukai*
 
Masei reikės:
  • 0,5 puodelio sutrintų sunokusių bananų,
  • 1,5 puodelio miltų (sumaišiau grikių, viso grūdo speltų ir šiek tiek avižinių miltų),
  • 0,25 arbatinio šaukštelio sodos,
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • žiupsnelio Himalajų druskos,
  • 4 šaukštų kokosų žiedų cukraus (gali būti kitas nerafinuotas cukrus),
  • šiek tiek cinamono,
  • trečdalio puodelio alyvuogių aliejaus,
  • stiklinės vandens
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės. 
Įdarui ir papuošimui:
  • šviežių uogų (aviečių, šilauogių),
  • griežinėliais supjaustyto banano,
  • sezamų sėklų.
Gaminimo eiga
  1. Bananus sutrinkite iki tąsios vientisos masės.
  2. Dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cukrų. 
  3. Mažesniame inde išsukite aliejų, vandenį, prieskonius ir trintus bananus. 
  4. Iš lėto į miltus supilkite bananų masę ir švelniai išmaišykite. 
  5. Į kiekvieną formelę įkrėskite po šaukštą tešlos, sudėkite uogas, banano griežinėlius (jei norite). Ant viršaus supilkite likusią tešlą ir apibarstykite sezamų sėklomis.
  6. Kepkite iki 1700C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. 
*Šiuose keksiukuose nėra pieno, kiaušinių, į tešlą beriama mažiau cukraus, naudojamas nedidelis kiekis kokybiškų riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų.
 
Sveikatai palankūs avižiniai sausainiai*
 
Produktai:
  • 3 dideli bananai,
  • 2 stiklinės avižinių dribsnių,
  • stiklinė datulių (geriausiai šviežių), razinų arba džiovintų spanguolių,
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),
  • arbatinis šaukštelis vanilės,
  • sezamų, saulėgrąžų sėklos (mirkytų),
  • ciberžolė ir cinamonas (nebūtinai).
Gaminimo eiga
  1. Susmulkinkite bananus ir sumaišykite su kitais ingredientais: avižiniais dribsniais, supjaustytomis datulėmis, vaniliniu cukrumi, aliejumi, sėklomis, galbūt prieskoniais.
  2. Gerai išmaišykite ir palikite 15 min. Formuokite apvalius blynelius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  3. Kepkite iki 1700C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min, kol gražiai pagels.
  4. Gimtadieniui ar šventei galima viršų aplieti kokosų piene tirpintu juoduoju šokoladu (kuriame ne mažiau 70 proc. kakavos) ir papuošti dygliuotojo ožerškio uogomis.    
*Šiuose sausainiuose gausu skaidulinių medžiagų, be pridėtinio cukraus, druskos, be pieno, be glitimo (jei avižos begliutiminės), mažiau riebalų, bet kokybiški riebalai.
 
Socialinio tinklo „Facebook“ bendruomenė „Sveikatai palanki mityba“ plečiasi ir vienija žmones, kuriuos domina kompetentinga informacija apie sveikatai palankius maisto produktus ir patiekalus, valgymo kultūros formavimą šeimoje. Kviečiu jungtis prie mūsų bendruomenės!
Šaltiniai:
Raminta Bogušienė, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, maisto technologė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja
Tel. +370 645 174 72