Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Teatras – sielos gydytojas

Teatras – sielos gydytojas

2020-12-30
Susijusios temos: Šeima
Teatras – sielos gydytojas
Emilija Saudargaitė
Teatras vaikams duoda daug galimybių tobulėti. 
Raganiukės vaikų teatras buvo įkurtas Raganiukės vardu su rašytojo Otfrydo Proiserio sutikimu. Šio autoriaus gėrio ir teisingumo personažas Raganiukė yra teatro simbolis. Taip pat šis simbolis įamžina ir atgyvina šį personažą.
 
Nepriklausoma teatro trupė, kuri susikūrė Vilniuje rengė gastroles. Vėliau teatras gavo ir profesionalaus vardą. Pateko ir į televiziją, kūrė ciklines laidas ir visomis prasmėmis tobulėjo. Teatras auga iki šiol, nors jo veikla pristabdyta dėl karantino.
 
Raganiukės vaikų teatras yra žymus netgi pasaulyje. Lietuvai tik atgavus nepriklausomybę jis pirmasis buvo pakviestas dalyvauti tarptautiniame teatro festivalyje Lenkijoje, buvo daugelio nepriklausomų teatrų vaikams festivalių dalimi ir rodė savo trupės pasirodymus tokiose šalyse kaip Estija, Danija, Švedija, JAV (Čikaga).
 
Kalbant apie šiandieną Raganiukės teatras tikrai nestovi vietoje. Repertuaras yra ganėtinai platus, spektakliai ir miuziklai statomi pagal užsienio ir Lietuvos klasikinę dramaturgiją, pavyzdžiui, „Mikė Pūkuotukas“ ar „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“. Teatras nuo 2010 m. yra susikūręs tarsi taisyklę – kasmet po tris naujas premjeras. Tačiau 2012–2013 metais buvo pristatytas netgi dvidešimties spektaklių repertuaras.
 
Peržvelgus Raganiukės teatro svetainę (http://www.raganiuke.lt/) ar jų „Facebook“ paskyrą – teatras atrodo labai tikras ir turintis savo individualumą. Tikrai ne kiekviena organizacija turi savo auksinio elgesio taisykles ar dainą. Taip, šis teatras turi dainą, kurią atlieka pati Raganiukė. Dainoje pasakojama apie raganą ir kaip jai patinka jos žiūrovai.
 
Taip pat, teatras siūlo stovyklas vaikams vasarą. Jose vaikai, kaip įvardina pati trupė, gali tapti šeimininkais, aktoriais. Pajausti, kas yra tikras grimas, kaip jaučiasi aktorius dėvėdamas spalvingą kostiumą ar kokia magija yra stovėti ant scenos stebint daugybei susidomėjusių akių.
 
Viena iš visų teatralų mėgstamiausių ir labiausiai minimų dienų yra kovo 27-oji – teatro diena. Dažniausiai visi teatrai, pradedant nuo mėgėjų, baigiant profesionalais, mini šią dieną. Ne išimtis ir Raganiukės teatras. Kasmet kviečia minėti šią dieną taip kaip priklauso – stebint spektaklius. Pats teatras šią diena vadina ypatingai – teatradieniu.
 
Kas keisčiausia, kad dabar, tokiu laikotarpiu, kai menas tikrai lieka užnugaryje, Raganiukės teatras kabinasi „ragais ir nagais“. Kalėdiniu laikotarpiu teatras siūlo galimybę susitikti su Kalėdų seneliu bent per nuotolį, išmaniosiomis technologijomis, kurias, kažin, ar tikrasis senelis sugebėtų įvaldyti – vaizdo skambučiu. Žinoma, tai kainuoja, bet tai nėra tik pokalbis, o ganėtinai ilgas užsiėmimas, kuris reikalauja stipraus aktorių pasirengimo. Taip pat teatras siūlo ir spektaklius, vykstančius internetinėje erdvėje, nes tiesiogiai sukviesti vaikučius yra tiesiog neleistina.
 
Teatras vaikams tikrai duoda daug galimybių tobulėti. Tai suteikia daug naudų, nesvarbu, kokio amžiaus yra žmogus. Teatras – sielos gydytojas ir lipdytojas.