Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Pasiektas skaitymo iššūkio rekordas – per vasarą perskaityta 137 220 knygų

Pasiektas skaitymo iššūkio rekordas – per vasarą perskaityta 137 220 knygų

2022-09-13
 Skaitymo skatinimo akcija „Vasara su knyga“ šiemet pasiekė skaitymo rekordą. Lietuvos viešosios bibliotekos įkvėpti knygų magijos šią vasarą suviliojo per 30 000 žmonių.   
 
Labiausiai nustebinusi užduotis
 
Akcijos organizatorius džiugina kasmet augantis vasaros knygų iššūkio populiarumas. Šią vasarą perskaityta 137 220 knygų – kone trečdaliu daugiau negu 2021 m. (105 867). Iš viso iššūkį įveikė beveik 22 700 mažų ir didelių skaitytojų.
 
Iš penkių skaitymo iššūkio užduočių didžiausio susidomėjimo sulaukė Baltijos šalių autoriaus knyga ir knyga, kurios pavadinime vienas žodis. „Per visus septynerius „Vasara su knyga“ metus buvo pačių įvairiausių užduočių. Tačiau nė viena nesukėlė tokios keistos reakcijos kaip „knyga, kurios pavadinime vienas žodis“. Turbūt dėl per didelės pasirinkimo laisvės tokią žmonėms išsirinkti buvo sunkiausia. Ir vaikams, ir paaugliams, ir suaugusiesiems. Buvo smagu stebėti jų klajones tarp lentynų, kol galutinai apsispręsdavo“, – įspūdžiais dalijasi Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos atstovai.
 
Skaitymo iššūkis suteikė galimybę atsigręžti ir į tėvų bei senelių vaikystėje mėgtas knygas, o pasisemti įkvėpimo skatino biografinės knygos.
 
„Kaip pastebėjome, vaikų mėgstamiausios knygos yra apie gyvūnus. Seneliams ir tėveliams ypač patiko užduotis „Perskaityk šeimos nario vaikystėje mėgtą knygą“, nes jie galėjo pasiūlyti savo vaikystės knygas vaikams ir anūkams“, – pasakoja Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos atstovai.
 
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai sako, kad didžiausias iššūkis dalyviams, ypač jaunesniems, buvo surasti biografinę knygą.  „Na, bet iššūkis ir yra, kad nėra labai lengva. Noras dalyvauti projekte buvo didesnis už iššūkius ir neleido pasiduoti.“
 
Populiariausių knygų dešimtukas
 
Geriausių skaitymo iššūkio dalyvių įvertintų knygų topo viršūnėje atsidūrė Anna Milbourne knyga „Sniegynai“, o populiarumu nepralenkiamas tapo Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“.
 
Šiemet aktyviausiomis skaitymo iššūkio bibliotekomis tapo Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka, Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Gelgaudiškio padalinys ir Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Kalnupės padalinys.  
 
„Vasaros su knyga“ perskaitytų kūrinių TOP 10:
 
Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“,
Jacko Londono „Baltoji Iltis“,
Delios Owens „Ten, kur gieda vėžiai“,
Noros Ikstenos „Motinos pienas“,
Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“,
Anos Frank dienoraštis,
Justino Marcinkevičiaus „Grybų karas“,
Nicholo Evanso „Arklių užkalbėtojas“,
Vytės Nemunėlio „Meškiukas Rudnosiukas“,
Jono Biliūno „Kliudžiau“. 
 
Dovanos iššūkio laimėtojams
 
Pagrindinė projekto rėmėja – išmaniųjų technologijų bendrovė „Xiaomi“ apdovanojo burtų keliu išrinktus laimėtojus. Pagrindinė dovana – planšetinis kompiuteris su belaidėmis ausinėmis atiteko Neringai Šaltei iš Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos. Dar 46 laimingiesiems išdalinti mobilieji telefonai, belaidės ausinės, išmaniosios apyrankės, nešiojamieji nuotraukų spausdintuvai, kuprinės. 
 
Nelaimėjusieji taip pat neliks be prizų – kiekvienas iššūkį įveikęs dalyvis gaus akcijos atminimo dovanėlę – spalvingą knygų skirtuką, kurį galės atsiimti registracijos metu pasirinktoje bibliotekoje jau rugsėjo mėnesio pabaigoje.
 
„Vasara su knyga“ – septintus metus apskričių ir savivaldybių viešųjų bibliotekų, mokyklų bibliotekų, Lietuvos aklųjų bibliotekos su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija organizuojama skaitymo skatinimo akcija. Siekiant įtraukti daugiau visuomenės grupių, specialių skaitymo poreikių turintiems žmonėms suteikta prieiga naudotis virtualios bibliotekos ELVIS garsinių knygų fondu.  
 
Pagrindinis informacinis partneris – LRT, pagrindinis akcijos rėmėjas – „Xiaomi“. 
 
 
Šarūnė Leikienė,
Skaitymo iššūkio koordinatorė Panevėžio regione
Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
Panevėžys