Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Pajūrio vaikai klauso advento pasakų

Pajūrio vaikai klauso advento pasakų

2022-12-02
Susijusios temos: Edukacija
Pajūrio vaikai klauso advento pasakų
 Kalėdų priešaušryje vyksta įvairūs renginiai vaikams. Šiuo laikotarpiu kalbamės su vaikais apie „Rėdos ratą“, metų laikų kaitą, stebuklingos žiemos atėjimą.
 Advento varpeliai suskambo ir Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Sakalėlis“, „Lašiukų“ grupėje, vyresniojo ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurį organizavo mokytojos Elytė Barzdžiukienė ir Aista Špokaitė, talkinant muzikos mokytojai Inesai Rauktienei.  Vyko kultūrinis – edukacinis renginys (šventinis vakaras) „Advento pasaka“ vaikams bei jų šeimų nariams, darželio mokytojams. Tai metodinis renginys, atvira veikla apie meninio teksto žodinį veiksmą ir jo vizualizaciją, panaudojant inovacines technologijas bei teatrinių lėlių, žeme vedžiojamų marionečių naudojimo galimybes teatralizuotame renginyje. Metodinės rekomendacijos „Žaismė ir atradimai“ paskatino mus ieškoti naujų renginio formų, kuriuose būtų galima žaisti su vaikais, ieškoti, atrasti, sužinoti, kurti pasakos pagalba. Pasirinkta renginio forma pareikalavo daug vaidybinių, meninio teksto kalbos raiškos, auditorijos valdymo bei kitokių gebėjimų iš pedagogų, renginio organizatorių. Svarstėme, kaip sudominti vaikus, tėvelius. Vaikai renginyje dalyvavo nežinodami, kaip viskas vyks, mokėsi tik eilėraščių ir dainelių. Galvojome, ar sukurtas renginio turinys atitiks naujiems metodikos reikalavimams.  Svarstėme, ar bus nauda vaikui, ar renginys bus naudingas ryšiams su šeima stiprinti bei kurti darnius santykius. Tai, ką sukūrėme šventinio vakaro metu, pasiteisino. Grįžtamasis ryšys buvo didžiulis tiek iš vaikų, tiek iš tėvų. Galime drąsiai pasakyti, kad tie mokytojai, kurie moka dirbti su vaikais, gali kurti ir daryti mažus stebuklus bei parodyti juos vaikų ir tėvų džiaugsmui.
Mūsų atvira veikla „Advento pasaka“ buvo apie metų laikų kaitą – stebuklingą žiemos atėjimą, advento pradžią, šv. Kalėdų laukimo džiaugsmą. Tikslingai siekėme supažindinti vaikus su gražiausios metų šventės esme, su advento, šv. Kalėdų tradicijomis, papročiais, sukurti pakilią, džiaugsmingą didingos šventės laukimo atmosferą. Šių tikslų padėjo pasiekti išraiškingai skaitoma pasaka Joniukas ir Grytutė, ją vizualizavome  multimedijos pagalba. Parinkome pačias gražiausias šios pasakos iliustracijas iš visų leidinių. Kūrėme animacinį filmuką ekrane. Toks pasakos išraiškingas sekimas, iliustruojant kalbą vaizdais, padėjo mums sukurti naują vaikų teatro vaidinimo formą, galimybę pasekti pasaką kitaip. Į pasakos vaidinimą įtraukėme vaikus. Naudodami įvairius instrumentus jie padėjo įgarsinti pasaką, sukurti miško garsus ir kt. Renginio metu, sename lagamine, po eglute, pasirodė ir šuniukas Amsiukas. Šuniukas – tai sukonstruota žeme vedžiojama lėlė marionetė, kuri toliau vedė renginį, dalyvavo drauge su vaikais pasirodymuose, dainavo, šoko, uždavė vaikams įvairių klausimų, iš maišo traukė senovinius daiktus. Vaikai turėjo atspėti kas tai ir kam tie senoviniai daiktai naudojami (vyžos, lyginimo volai, senovinis prosas (lygintuvas), varinis didžiulis ąsotis, senovinė lempa, briedžio ragai, iš medinių pagaliukų sukaltos raidės, vaikai turėjo paskaityti iš jų sudėtą žodį). Tai tik renginio epizodai, jis buvo turtingas išmone, sklandžiai vyko laikantis visų renginio dramaturgijos reikalavimų. Vizualinį apipavidalinimą kūrėme iš antrinių žaliavų ir iš spaustuvės gautų iškarpų.
                Šventės mūsų mažiesiems – tai galimybė puoselėti lietuviškąsias tradicijas, tai mažo žmogaus pilietiškumo ugdymo, identiteto pagrindas.
Linkime mokytojams sėkmės, ieškant naujų švenčių organizavimo formų dirbant su ikimokyklinio amžiaus vaikais.
    
 
 Elytė Barzdžiukienė
 mokytoja metodininkė