Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Švietimo ir mokslo ministerijai įteikta Taikos vėliava

Švietimo ir mokslo ministerijai įteikta Taikos vėliava

2016-04-12
Švietimo ir mokslo ministerijai įteikta Taikos vėliava
Pirmadienį Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie Jungtinių Tautų koordinatorė Lietuvoje dr. Auksė Narvilienė Švietimo ir mokslo ministerijai įteikė Taikos vėliavą – Pasaulio kultūros dienos simbolį.
 
Šių metų balandžio 15 d. Kultūros diena Lietuvoje bus minima 10 kartą. Šią dieną visoje šalyje keliamos Taikos vėliavos, vyksta įvairūs renginiai, konferencijos, parodos, koncertai. Priimdama Taikos vėliavą švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pažymėjo, kad asmens kultūros ugdymas prasideda šeimoje ir mokykloje.
 
„Švietimas ir kultūra yra neatsiejamos sritys: vaikas ugdomas, lavinamas, įsilieja į kultūros pasaulį. Didelį vaidmenį vertybių, kultūros ugdymui turi tėvai ir mokykla, visos bendruomenės rūpestis ir dėmesys. Šiuos mokslo metus paskelbėme Mokyklos bendruomenės metais, todėl Taikos vėliavos įteikimas yra iš tiesų simboliškas. Siekiame paskatinti tvarų mokinių tėvų ir mokyklų bendradarbiavimą, kurti naujas mokyklos bendruomenės bendradarbiavimo formas, įtraukti didesnę bendruomenės dalį į mokyklos gyvenimą“, – kalbėjo švietimo ir mokslo ministrė.
 
Taikos vėliava – tai simbolinis įsipareigojimas saugoti meno, mokslo ir kultūros vertybes, o kartu ir ginti taiką. Jos simboliu buvo pasirinktas rubino spalvos žiedas, juosiantis tris rubino spalvos skritulius baltame fone. Pasak Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie Jungtinių Tautų koordinatorės Lietuvoje dr. A. Narvilienės, Lietuvoje kasmet iškeliama per 100 vėliavų, kai kurios jų plevėsuoja ištisus metus. „Vėliavos simbolika reiškia taiką per kultūrą. Ji jungia aukščiausias vertybes – religiją, meną ir mokslą kultūros žiede. Taip pat tai gali būti šeimos simbolis – tėvas, motina ir vaikai, arba Švenčiausioji Trejybė, – pasakojo A. Narvilienė. – Norime, kad Taikos vėliava iškiltų ir prie Švietimo ir mokslo ministerijos, nes jūs esate svarbiausia įstaiga, diegianti vertybes vaikams.“
 
Lietuva Kultūros dieną kaip atmintiną įteisino 2006 m. liepos 19 d. Nuo to laiko ši diena plačiai minima: vyksta tarptautinės konferencijos, forumai, savivaldybių kultūros darbuotojų apdovanojimai, koncertai, parodos, akcijos, kiti renginiai. Nuo 2012 metų skelbiami Taikos miestai (miesteliai). Jais yra tapę Dubingiai, Ylakiai, Rietavas, Neringos miestas, Klaipėda, Birštonas. Taip pat yra paskelbtos septynios Taikos mokyklos.
 
Prieš aštuonerius metus Lietuva paskatino tarptautinį judėjimą už Pasaulio kultūros dienos paskelbimą su Taikos vėliavos simboliu. Į šį judėjimą yra įsijungusios visuomenės grupės iš Italijos, Ispanijos, Izraelio, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos, Austrijos, Šveicarijos, Meksikos, Argentinos, Brazilijos, Kolumbijos, Čilės, Kubos, Uzbekistano, Ukrainos, Kazachstano, Indijos bei kitų šalių. Ši diena minima jau 29 šalyse.
 
Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prezidentė dr. Alicija Rodriges, įvertinusi Lietuvos pastangas skleidžiant taikos ir kultūros idėjas, komiteto vardu 2015 m. rugsėjo 10 d. paskelbė Lietuvą Taikos Respublika ir įteikė Seimui Taikos vėliavą.  Lietuva yra pirmoji valstybė pasaulyje, kuriai buvo suteiktas Taikos Respublikos vardas.
 
Balandžio 15 d. minima Kultūros diena siejama su svarbiais pasauliniais įvykiais. Tą dieną 1935 m. Vašingtone buvo priimtas Rericho Paktas – sutartis dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu naudojant Taikos vėliavą. 1954 m. Rericho paktas tapo UNESCO Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu konvencijos (1954 m. Hagos konvencija) pagrindu.