Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Nuo rugsėjo įsigalioja nauja mokinių vežimo mokykliniais autobusais tvarka

Nuo rugsėjo įsigalioja nauja mokinių vežimo mokykliniais autobusais tvarka

2016-08-23
Nuo rugsėjo įsigalioja nauja mokinių vežimo mokykliniais autobusais tvarka
Švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei patvirtinus Mokinių vežimo mokykliniu autobusu tvarkos aprašą, nuo šio rugsėjo bus griežčiau reglamentuojamas mokinių vežimas geltonaisiais autobusais. Iki šiol tokio dokumento nebuvo, bendrus saugaus mokinių vežimo principus mokykliniu autobusu šiek tiek reglamentavo tik Kelių eismo taisyklės.  
 
„Dėmesį koncentruojame į mokinių saugumą. Dokumente labai detaliai apibrėžta, ką kiekvienas atsakingas asmuo turi padaryti, kad mokinio kelias į mokyklą ir iš jos būtų saugus, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. – Apraše nustatyta, kaip sudaryti saugų ir patogų maršrutą, numatyti saugias sustojimo vietas, kad vaikams nereikėtų pereiti kelio, už ką konkrečiai atsakingas mokyklos savininkas, vadovas, mokyklinio autobuso vairuotojas. Kiekviena savivaldybė turėjo savo praktiką, bet vienoda vežiojimo tvarka iki tol nebuvo nustatyta ir įteisinta“.       
 
Apraše nauja tai, kad ikimokyklinukus ir negalę turinčius mokinius, negalinčius savarankiškai vaikščioti, visą kelią nuo mokyklos iki autobuso, taip pat nuo autobuso iki mokyklos ir iš jos turi lydėti suaugęs asmuo.
 
Apraše išdėstytos aiškios nuostatos, kaip turi būti sudaromi maršrutai, vežamų mokinių sąrašai, įrengiamos mokyklinių autobusų sustojimo vietos. Nustatyta, kad apie tai turi būti skelbiama mokyklose, o kelionių maršrutus ir tvarkaraščius turi turėti mokiniai ir jų tėvai.
 
Nustatyta, kad mokyklinio autobuso sustojimo vietos parenkamos ten, kur yra nuolatinės maršrutinių autobusų stotelės, kelio neužstoja kliūtys, yra geras matomumas. Į mokyklą atvežtus mokinius rekomenduojama išleisti taip, kad jiems nereikėtų pereiti kelio.
 
Nepatartina sudaryti maršrutų, kurių trukmė į vieną pusę yra ilgesnė kaip viena valanda.
 
Mokiniai turi būti instruktuoti, kaip elgtis, jeigu autobusas vėluoja ar neatvažiuoja. Jeigu mokiniai nuolat vėluoja į mokyklinį autobusą, vairuotojas turi apie tai pranešti už organizuotą mokinių vežimą mokykloje atsakingam asmeniui.
 
Jei atsitinka avarija ar koks kitas nenumatytas įvykis, mokinių negalima palikti vienų, be priežiūros.