Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Architektai pristatys projektus, kaip modernizuoti sovietmečio statybos darželius

Architektai pristatys projektus, kaip modernizuoti sovietmečio statybos darželius

2016-05-17
Architektai pristatys projektus, kaip modernizuoti sovietmečio statybos darželius
„Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad maži vaikai geriausiai mokosi aktyviai tyrinėdami, žaisdami, bendraudami, o tam reikalingos erdvės, kurios  būtų mobilios, sudarytų galimybes vaikams pabūti ir vieniems, ir visiems kartu, grupelėmis. Taip pat reikalingos atskiros erdvės aktyviai veiklai, poilsiui, specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams. Dauguma darželių statyti prieš kelias dešimtis metų ir nebeatitinka šiuolaikinių reikalavimų“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.
 
Rekomendacijas ministerijos užsakymu parengė Švietimo aprūpinimo centras kartu su Vilniaus dailės akademijos Interjero dizaino katedra (vadovas dr. Rokas Kilčiauskas). Architektai išrinko 5 vaikų darželių tipus, kurių Lietuvoje yra daugiausia. Projektus jie parengė, atlikę vaikų darželių architektūrinių sprendimų analizę, susipažinę su Danijos, Estijos, Norvegijos, Vokietijos ir kitų šalių praktika modernizuojant ar statant naujus darželius, išanalizavę  šiuolaikines ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas. Kartu su architektais kūrybinėse dirbtuvėse darbavosi ir vaikai, jų tėvai, auklėtojai.
 
Rekomendacijos gegužę dar bus pristatomos Anykščiuose, Klaipėdoje ir Alytuje. Jomis galės naudotis savivaldybės ar kiti darželių savininkai, ketinantys modernizuoti vaikų darželius, ir tie, kurie statys naujus.
 
2014–2022 m. ES fondų finansavimo periodu Švietimo ir mokslo ministerija darželiams atnaujinti savivaldybėms skirs 20 mln. eurų.
 
Su rekomendacijomis galima susipažinti internete www.projektas-aikstele.lt.