Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Švietimo įstaigos kviečiamos dalyvauti projekte „Saulėto oranžinio traukinio kelionė per Lietuvą“

Švietimo įstaigos kviečiamos dalyvauti projekte „Saulėto oranžinio traukinio kelionė per Lietuvą“

2016-04-12
Susijusios temos: Edukacija
Švietimo įstaigos kviečiamos dalyvauti projekte „Saulėto oranžinio traukinio kelionė per Lietuvą“
Rita STULPINIENĖ
Vilniaus lopšelis-darželis „Rūta“
 
Vilniaus lopšelis-darželis „Rūta“ ir Lietuvos edukologijos universitetas kviečia švietimo įstaigų bendruomenes iki birželio 1 d. įsitraukti į respublikinį ekologinio švietimo projektą „Saulėto oranžinio traukinio kelionė per Lietuvą“. 
 
Gyvename XXI a., kuomet mūsų atžalos pasaulį, gamtos grožį vis dažniau pažįsta iš knygelių, televizijos laidų, kompiuterinių žaidimų ir pan. Tokiu būdu iš vaiko atimama galimybė pajausti gamtos skleidžiamus kvapus, garsus, spalvų įvairovę, mažėja galimybė ugdyti (-is) gamtojautą, ekologinę savimonę, gamtamokslinę kompetenciją.
 
Ekologinio projekto „Saulėto oranžinio traukinio kelionė per Lietuvą“ organizatoriai kviečia ugdymo įstaigų pedagogus, jų ugdytinius ir šeimos narius į gamtos pažinimo kelionę. Kelionė prasideda nuo mažos sėklytės, kurią vaikas pasėja padedant pedagogui. Daigelio iš sėklos pasirodymo laukimas skatina vaiko smalsumą, kantrumą, suteikia žinių apie tai, ko reikia augalui, kad jis galėtų išvysti saulės šviesą, ugdo pagarbą gyvybei.
 
Per Šeimos šventę (gegužės 15 d.) išpuoselėtas moliūgo daigas keliauja į šeimos rankas. Vaikai kartu su tėveliais, seneliais per vasarą jį augina sode, balkone ar kambaryje. Patirtis, įgyta laistant, ravint, tręšiant moliūgus moko nuoseklumo, ištvermingumo ir, svarbiausia, stiprina šeimos ryšius. 
 
Rudenį rūpestingai išauginti moliūgų vaisiai sugrįžta į ugdymo įstaigas. Čia iš jų spalio 7-ąją, kuomet švenčiama pasaulinė Šypsenos diena, suformuojamas moliūgų „traukinys“, prie kurio vaikai fotografuojasi ir dalijasi vasaros įspūdžiais, moliūgai skaičiuojami, matuojami didžiausi vaisiai.
 
Vėliau vyksta sveikuoliškų moliūgų patiekalų dienos, kurių metu iš moliūgų gaminami įvairūs skanėstai. Iš nesuvalgytų moliūgų gaminami žibintai, kuriuose lapkričio 11-ąją  per šv. Martyno vardo dieną (dar vadinamą Žibintų arba Šviesos diena) ant savo įstaigų palangių uždegamos žvakutės – šviesos, vilties ir gėrio simbolis.
 
Saulėtoje kelionėje gali dalyvauti ne tik švietimo įstaigų, bet ir kitos bendruomenės – seniūnijos, susibičiuliavusios šeimos ir kt. Kuo mūsų bus daugiau, tuo ilgesnis bus traukinys. O ką veiksime kelionės metu, taip pat pasirinkime savarankiškai.
 
Šios kelionės etapai atsispindės savaitraštyje „Žaliasis pasaulis“ ir interneto portale Delfi, kur projekto dalyviai galės dalytis patirtais įspūdžiais, pristatyti savo veiklas, pažiūrėti, ką nuveikė kiti.
 
Projekto trukmė – nuo 2016 04 07 (Pasaulinė sveikatos diena) iki 2016 11 11 (šv. Martyno, Žibintų arba Šviesos diena). Prisijungti galima iki birželio 1 d.
 
Projekto organizatoriai: Vilniaus lopšelis-darželis „Rūta“ (Vilnius, Žirmūnų g. 50)  ir Lietuvos edukologijos universitetas (Vilnius, Studentų g. 39). Projekto iniciatorė ir vadovė – Vilniaus lopšelio-darželio „Rūta“ auklėtoja Rita Stulpinienė (tel. 8 618 884 48, el. paštas ruta.projektai@gmail.com). Projekto koordinatorė – Lietuvos edukologijos universiteto vyresnioji botanikė Teresė Jokšienė (tel. 8 685 115 35, el. paštas oranzerija@leu.lt).
 
Švietimo įstaigos, kūrybiškiausiai pristačiusios projekto veiklas ir išauginusios didžiausius moliūgus, suformavusios ilgiausią moliūgų traukinį, bus apdovanotos prizais. Visoms Lietuvos projekte dalyvavusioms bendruomenėms bus įteikti padėkos raštai, nominacijos ir atminimo dovanėlės.
 
Projekto organizatoriai tiki, kad saulėtas oranžinis traukinys, riedantis per visą Lietuvą, nuties kelią ugdytiniams į platų gamtos pažinimo pasaulį, suteikdamas nepamirštamų, džiugių akimirkų ir naujų įspūdžių, auginant moliūgą nuo sėklytės iki brandaus augalo kartu su pedagogu ir šeima, sujungs švietimo įstaigų bendruomenes bendrai ugdomajai veiklai, siekiant geresnės ugdymo kokybės. Patikėkite ir Jūs! Prisijunkite savo įstaigos „vagonėliais“ prie mūsų saulėtos kelionės ir kartu riedėkime oranžiniu traukiniu per Lietuvą!
 
Norinčius prisijungti prie „Saulėto oranžinio traukinio kelionės“ kviečiame rašyti el. pašto adresu ruta.projektai@gmail.com.