Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Netradicinė nuotykių knyga „Kultūringa pelė Stasė“ pratins vaikus prie Lietuvos meno

Netradicinė nuotykių knyga „Kultūringa pelė Stasė“ pratins vaikus prie Lietuvos meno

2016-11-17
Susijusios temos: Skaitymas
Netradicinė nuotykių knyga „Kultūringa pelė Stasė“ pratins vaikus prie Lietuvos meno
Lapkričio 22 d., antradienį, 18 val., Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus pristatyta meno kritikės Monikos Krikštopaitytės knyga skirta 7–12 metų vaikams – „Kultūringa pelė Stasė“. Tikimasi, kad pirmas originalus lietuviškas leidinys, į pasakojimą įtraukiantis Lietuvos šiuolaikinį meną, taps ne tik smagia, bet ir naudinga šeimos bibliotekos dalimi.
 
Pasak keliolika metų meno klausimais rašančios autorės, leidiniu siekiama supažindinti vaikus su meno aplinka, įpynus ją į nuotykių kupiną pasakojimą ir šmaikščius pokalbius.
 
„Svarbu ne tik pristatyti pagrindines meno sąvokas mažiesiems skaitytojams, bet ir patikinti, jog nėra vieno teisingo būdo suprasti dailės kūrinį. „Kultūringa pelė Stasė“ atskleidžia, kad kiekvieno nuomonė yra vertinga, o meno atradimai prasideda, kai yra noras gilintis“, – teigia M. Krikštopaitytė.
 
Autorė nemano, kad vaikams dažnai peršamas įprastas dailininko atvaizdas – žmogeliukas su berete prie molberto – yra pakankamas. Ji tiki, jog mažieji skaitytojai yra pasirengę kelionei į nuotykių kupiną dailės pasaulį.
 
„Tiesą sakant, pažįstu visus aprašytus žvėris asmeniškai, knygelė pilna tikrų problemų. Tai beveik įdomioji dokumentika. Jei tėvai skaitydami ims kikenti, vadinasi, pažino herojus. O be to, visi turi būti įspėti, kad knygoje atskleidžiama didelė Paslaptis, kuri gali pakeisti jūsų gyvenimus. Ypač atsargūs turi būti tie skaitytojai, kurie prie kultūros dar tik pratinasi“, – sako M. Krikštopaitytė.  
 
Knygų leidyba užsiimančio Modernaus meno centro (MMC) direktorės Mildos Ivanauskienės teigimu, „Kultūringa pelė Stasė“ tęsia MMC edukacinių meno knygų, skirtų vaikams ir suaugusiems, tradiciją.
 
„Nuo 2011 m. išleidome ne vieną knygą apie meną, tačiau Lietuvoje vis dar trūksta įtraukiančių istorijų vaikams, kuriose meno pasaulis natūraliai susilietų su veikėjų nuotykiais bei atvertų kelius į jo pažinimą. Džiugu, kad „Kultūringoje pelėje Stasėje“ daugiausia kalbama apie Lietuvos modernų bei šiuolaikinį meną. Kadangi vadovaujamės principu, jog skaityti smagiausia kartu, tikimės, kad paslėptas knygos ironijos sluoksnis paragins nusišypsoti ir vaikų tėvus“, – sako MMC direktorė.
 
Kelionę po meno pasaulį drauge su pele Stase ir kitais herojais mažiesiems skaitytojams ir jų tėvams paįvairins lengva ranka atliktos knygos dailininkės Dalios Karpavičiūtės iliustracijos.
 
Daugiau informacijos apie knygos pristatymą sužinoti galima „Facebook“: https://goo.gl/oEnynB.
 
Modernaus meno centras (MMC) – tai šiuo metu besikuriantis naujas meno muziejus, 2009 m. įkurtas Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva. Nauja atradimams ir bendravimui skirta erdvė įsikurs Vilniuje, buvusio Lietuvos kino teatro vietoje. Iki atidarymo, kuris numatytas 2018 m., MMC veikia kaip „muziejus be sienų“, virtualiai pristatydamas sukauptą Lietuvos modernaus ir šiuolaikinio meno kolekciją, įgyvendindamas visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“), leisdamas meno edukacijai skirtas knygas. Daugiau apie MMC: www.mmcentras.lt
Kontaktai: Ringailė Papartytė, ringaile.papartyte@mmcentras.lt, 861585707.
Nuotraukoje Monika Krikstopaityte (asmeninio archyvo nuotr.)