Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Geriausiems Lietuvos mokytojams įteiktos Metų mokytojo premijos

Geriausiems Lietuvos mokytojams įteiktos Metų mokytojo premijos

2016-03-09
Geriausiems Lietuvos mokytojams įteiktos Metų mokytojo premijos
Trečiadienį Vyriausybėje apdovanoti geriausi 2015 metų mokytojai. Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė jiems įteikė Metų mokytojo premijas, laureatų ženklus ir diplomus.
 
„Kiekvienas žinome, kokią reikšmę vaikui turi žodis „mama“. Mokykloje gi jį keičia naujas žodis – „mokytojas“. Abu šie žmonės vaiko gyvenime yra labai svarbūs ir dažnai geras mokytojas net tampa vaikui antrąja „mama“. Ir kai kas nors sako, kad informacinės technologijos šiandien yra visagalės ir jos galėtų pakeisti mokytojus, noriu paprieštarauti – niekas niekada nepakeis gyvo bendravimo, mokytojo vaikui perteikiamų vertybių, šilumos. Todėl dėkoju ir lenkiu galvą prieš visus mokytojus“, – sveikindama laureatus sakė švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.
 
Po apdovanojimų kalbėjusios mokytojos pažymėjo, kad Metų mokytojo premija įpareigoja dar labiau stengtis. „Nėra nė vieno žmogaus žemėje, prie kurio nebūtų prisilietęs mokytojas. Tai – pašaukimas, noras dalintis su kitais, – kalbėjo Kauno technologijos universiteto gimnazijos chemijos mokytoja ekspertė Birutė Maciulevičienė. – Mes nesame nei pirmieji, nei paskutiniai, kuriems buvo įteiktos šios premijos – tai džiugina. Bet kartu kelia nerimą atsakomybė, kaip dirbsime toliau. Žinoma, geriausiai tai atsispindės mūsų mokiniai, jų pasiekimai, juk svarbiausia užauginti dvasiškai subrendusį žmogų.“
 
Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos Dainavimo skyriaus vedėja, mokytoja ekspertė Vita Pimpienė teigė, kad gauta Metų mokytojo premija parodė, jog ji pasirinko teisingą kelią. „Šis įvertinimas mane dar labiau įpareigoja stengtis, įrodyti, kad jūs, mokiniai, esate reikalingi man, o aš jums“, – sakė V. Pimpienė. „Džiaugiuosi, kad šiandien esu mokytoja ir kad esu čia. Šis apdovanojimas džiugina ir įpareigoja. Jis labai svarbus, bet man ne mažiau svarbus ir po pamokos mokinės pasakyta padėka – „ačiū, buvo puiki pamoka“, – antrino Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklos anglų kalbos mokytoja ekspertė Stasė Riškienė.
Kauno Kazio Griniaus progimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Lina Kostiukovienė prisipažino, kad apdovanojimas ją privertė susimąstyti. „Šiame skubančiame pasaulyje kartais reikia stabtelėti ir apsidairyti. Juk visa tai, kas yra geriausia, yra aplink mane – tai mano mokiniai. Savo žingeidumu jie neleidžia man sustoti, mes kartu mokomės. Būtent tai, kad nesi vienas, ir yra didžiausia stiprybė“, – kalbėjo L. Kostiukovienė.
Apie 2015 m. Metų mokytojo premįjos laureatus:
 
Metų mokytojais tapo Lina Kostiukovienė, Kauno Kazio Griniaus progimnazijos istorijos mokytoja ekspertė, Birutė Maciulevičienė, VšĮ Kauno technologijos universiteto gimnazijos chemijos mokytoja ekspertė, Vita Pimpienė, Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos Dainavimo skyriaus vedėja, dainavimo mokytoja ekspertė, Stasė Riškienė, Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklos anglų kalbos mokytoja ekspertė, Donatas Vasiliauskas, Alytaus Putinų gimnazijos ekonomikos mokytojas.
Lina Kostiukovienė, Kauno Kazio Griniaus progimnazijos istorijos mokytoja ekspertė – bendruomenės lyderė, ugdomosios veiklos organizatorė, lektorė, pedagoginių stažuočių vadovė (mentorė), įvairių darbo grupių narė. Pedagogė konsultuoja ugdymo turinio planavimo, pamokos uždavinių formulavimo, šiuolaikinės pamokos organizavimo, efektyvių mokymo metodų pasirinkimo, mokinių pažangos stebėjimo bei fiksavimo, mokinių bendrųjų kompetencijų ugdymo klausimais. Lina Kostiukovienė vadovauja Kauno miesto švietimo įstaigų istorijos mokytojų metodiniam būreliui. Istorijos mokytoja nuolat veda atviras ir  nuotolines interaktyvias pamokas Kauno miesto ir šalies mokytojams, rengia edukacines programas.
Lina Kostiukovienė 2012 m. tapo Metų mokytoja Kauno mieste, 2014 m. Kauno pedagogų kvalifikacijos centro organizuotame konkurse tapo Metų švietėja, Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra mokytojai įteikė apdovanojimą „Naujovių nešėja“.
 
Birutė Maciulevičienė, VšĮ Kauno technologijos universiteto gimnazijos chemijos mokytoja ekspertė, aktyvi visuomenininkė yra gerai žinoma miesto, šalies ir tarptautiniu mastu. Kūrybinga, energinga, atsakinga ir reikli pedagogė, mylima mokinių ir jų tėvų. Neatsitiktinai 2015 m. KTU gimnazijos alumnai B. Maciulevičienei įteikė Metų mokytojo apdovanojimą, kuris tradiciškai atitenka mokinių išrinktam mokytojui. 2011 m. B. Maciulevičienė tapo Kauno miesto Metų mokytoja, 2012 m. apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu. 
Chemijos mokytoja yra išugdžiusi ne vieną jaunąjį talentą, jos rengti mokiniai kiekvienais metais tampa miesto, šalies laimėtojais ir atstovauja Lietuvai tarptautinėse olimpiadose, konkursuose, pavyzdžiui, 2015 m. pelnyti laimėjimai – bronzos medalis tarptautinėje chemijos olimpiadoje Azerbaidžane, aukso medalis Europos Sąjungos gamtos mokslų olimpiadoje Austrijoje, trys bronzos medaliai tarptautinėje jaunių gamtos mokslų olimpiadoje Pietų Korėjoje. Jos ugdytiniai sėkmingai tęsia studijas stipriausiuose Lietuvos bei prestižiniuose Europos (Kembridžo) universitetuose.
Nuo 2009 m. vadovauja Kauno miesto chemijos metodiniam būreliui. Nuo 2008  m.  B. Maciulevičienė yra kasmetinės Kauno miesto moksleivių chemijos olimpiados organizatorė bei Kauno miesto 8–ųjų klasių Chemijos konkurso „Jaunieji chemikai“ iniciatorė ir organizatorė.
Mokytoja dalijasi sukaupta pedagogine ir dalykine patirtimi su kolegomis. Pedagogė yra parengusi metodinį leidinį „Chemijos užduotys 9–10 kl. gabiems mokiniams“, yra viena iš leidinių „Chemijos žinynas“, „Chemijos struktūrizuotos užduotys“, „Greitkelis į gimnaziją“ autorių.
 
Vita Pimpienė, Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos Dainavimo skyriaus vedėja, mokytoja ekspertė. V. Pimpienė – talentinga pedagogė, išugdžiusi ne vieną respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatą. Svarbus pedagogės talento aspektas yra gebėjimas meninės kūrybos ir muzikinės veiklos pagalba integruoti tautinių mažumų vaikus.
Mokytoja su savo auklėtiniais aktyviai koncertuoja ne tik mokyklos, miesto, bet ir įvairiuose šalies koncertiniuose renginiuose, dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose konkursuose, televizijos laidose. TV konkurse „Dainų dainelė“ dalyvavo 160 V. Pimpienės paruoštų kolektyvų, iš kurių 32 tapo laureatais.
Daugiau kaip dvidešimt buvusių Vitos Pimpienės mokinių tęsia muzikines studijas šalies ir užsienio aukštosiose mokyklose, kolegijose, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Pedagogė išugdė daug žymių ir gabių šalies dalininkų (O. Kolobovaitė, I. Aksionov, L. Gurina, M. Pogrebniak ir kt.).
V. Pimpienė sukūrė dainavimo skyriaus ugdymo programą, rengia kvalifikacijos kėlimo seminarus, konsultuoja mokytojus dainavimo dėstymo metodikos klausimais. Pedagogė yra neįgaliųjų vaikų ir jaunimo festivalio „Nepasiduok“ organizatorė.
 
Stasė Riškienė, Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklos anglų kalbos mokytoja ekspertė – iniciatyvi, kūrybiška, atsakinga ir novatoriška mokytoja.
2011–2012 m. mokytoja parengė ir įgyvendino tarptautinį Europos Komisijos programos „Comenius“ klasių mainų projektą „Pašėlę, bet saugūs internete“. 2013 m. mokytojos ruošta klasė laimėjo respublikinį „Euroscola“ konkursą ir buvo apdovanota kelione į Europos Parlamentą. Į tarptautinę veiklą mokytoja stengiasi įtraukti ir savo kolegas. 2014 m. mokytoja S. Riškienė parengė, laimėjo ir pradėjo įgyvendinti tarptautinį EK programos „Erasmus+“ projektą „Mokytojų mobilumas mobiliojo mokymo sistemos tobulinimui“. Taip pat pedagogė kasmet vykdo Europos Komisijos mokyklinio bendradarbiavimo programos „eTwinning“ projektus, o nuo 2011 m. yra šios programos ambasadorė Lietuvoje.
Mokytoja gerai žinoma Lietuvos švietimo bendruomenei kaip mobiliųjų įrenginių diegimo ugdymo procese ekspertė. 2013–2014 m. S. Riškienė atstovavo Lietuvai ir dalyvavo Europos Komisijos Švietimo ir kultūros generalinio direktorato užsakytame Europos IKT poveikio švietimui bei švietimo strategijų formavimui projekte „NMC Horizon Report: 2014 European Schools Edition“ kaip viena iš 24 eksperčių. Nuo 2013 m. mokytoja nuolat konsultuoja Lietuvos mokyklų bendruomenes ir įvairių dalykų mokytojus apie mobiliųjų įrenginių taikymo ugdymo procese principus, metodus bei naujoves. Taikomomis naujovėmis mokytoja dalijasi tinklaraštyje www.iklase.lt.
2014 m. S. Riškienė buvo išrinkta Šiaulių rajono Metų mokytoja.
 
Donatas Vasiliauskas, Alytaus Putinų gimnazijos ekonomikos mokytojas. Jo pastangomis gimnazijoje įkurta pirmoji mokomoji moksleivių bendruomenė (MMB). 2013 m. Belgijoje vykusioje Europos moksleivių mokomųjų bendrovių mugėje jo vadovaujama MMB iškovojo 3 vietą geriausio produkto kategorijoje. Donatas Vasiliauskas surado stiprius socialinius partnerius („Lietuvos Junior Achievement“, DNB bankas, Alytaus kolegija, Alytaus krašto verslininkų asociacija ir kt.) ir gimnazijoje įkūrė Socialinio verslumo mokyklą, tai – neformalaus ugdymo mokykla, kurioje mokiniai ugdosi verslumo gebėjimus per praktinę veiklą. Per 3 darbo gimnazijoje metus mokytojas su moksleiviais įkūrė 15 mokomųjų moksleivių bendrovių.
D. Vasiliauskas organizuoja vasaros verslumo stovyklas Alytaus miesto ir rajono moksleiviams.
Pedagogas mokymo procese aktyviai naudoja modernius mokymo metodus ir šiuolaikines technologijas. Jis įkūrė interneto svetainę www.verslumomokymai.lt, kurioje daug  informacijos apie  ugdymo procesą, moksleivių pasiekimus. Pedagogas pirmas Lietuvoje sukūrė ir įgyvendino trumpų ir patraukliai pateiktų vaizdo pamokų idėją, sulaukusią gerų ne tik moksleivių, bet ir visos Lietuvos ekonomikos mokytojų, studentų atsiliepimų.
 
Apie premiją:
Metų mokytojo premija skiriama už reikšmingiausius pedagogikos srities darbus, visuomenės demokratinės kultūros, bendražmogiškų ir pilietinių vertybių ugdymą. Premiją kasmet skiria švietimo ir mokslo ministras. Kandidatus premijai gauti teikia mokyklų vadovų ir mokytojų asociacijos, švietimo įstaigų steigėjai, taip pat ministerija. Premijos dydis – 4 560 Eur.
Metų mokytojo premiją Švietimo ir mokslo ministerija įsteigė 1998–aisiais. Iki šiol premijomis buvo apdovanota per  90 mokytojų.