Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Ekologinis sąmoningumas – vis dar menkas

Ekologinis sąmoningumas – vis dar menkas

2016-06-17
Susijusios temos: Edukacija
Ekologinis sąmoningumas – vis dar menkas
Aplinkosaugos specialistai pastebi, kad ekologinis sąmoningumas Lietuvoje dar palyginti nestiprus. Rūpestis aplinka išlieka ne visos šeimos praktika, o tik atskirų jos narių užsiėmimas. 
 
Specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad tėvai dažnai neturi atsakingo elgesio su aplinka įgūdžių arba šių įgūdžių perdavimo nelaiko prioritetu. Nors vaikai mokykloje lanko biologijos ir gamtos pažinimo pamokas, jie vis dar per menkai supažindinami su žmogaus poveikiu aplinkai ir su tuo, ką ir kiek kiekvienas mūsų galime pakeisti.
 
Ne vienus metus dirbdama su elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų ir akumuliatorių atliekų tvarkymo organizavimu, Elektronikos platintojų asociacija (EPA) gerai žino žmonių įpročius ir atliekų rūšiavimo problemas mato iš arti. Siekdama kurti švarią aplinką, EPA dėmesį ir jėgas nuolat skiria darbui su jaunąja karta. Ilgametė EPA praktika rodo, kad jaunosios kartos edukacija pasiteisina: pradėję patys rūšiuoti atliekas, vaikai ir aplinkinius ima raginti rūpintis savo aplinka. 
 
Vykdydama savo edukacinę veiklą, EPA bendradarbiauja tiek su verslo, tiek su visuomeninėmis organizacijomis, o savo programose vadovaujasi skandinaviško švietimo praktika – siekiama, kad vaikai ne išmoktų teisingus atsakymus, o per tiesiogines praktines patirtis suvoktų problemas ir jų esmę. 
 
Pasibaigus mokslo metams, toks edukacijos modelis perkeliamas į vaikų stovyklas. Jose EPA pritaiko savitą metodologiją, derina teorines pamokėles su praktiniais žaidimais ir motyvuojančiais apdovanojimais. Šiais metais, bendradarbiaudami su savo partneriu, žaliavų perdirbimo įmone „Kuusakoski“, EPA atstovai apsilankė šios įmonės rengtoje stovykloje Klaipėdos krašto moksleiviams. 
 
„Dirbdami su vaikais, geriname savo ateitį, todėl esame atviri visiems socialinių programų pasiūlymams – bendradarbiaujame ir su asociacijos nariais, ir su visuomeninėmis organizacijomis. Kuo labiau plėsis tokia veikla, tuo švaresnė ir sveikesnė ateitis mūsų laukia“, - sako EPA direktorius Linas Ivanauskas. Pasak EPA vadovo, ekologinė sąmonė turi būti ugdoma nuo mažens, kol dar nesusiformavo blogi įpročiai.

„Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!“ – dar viena EPA edukacinė programa. Ne vienus metus vykstančiame projekte dalyvauja 100 mokyklų bei 100 ikimokyklinio ugdymo įstaigų iš visų Lietuvos regionų. Projekto dalyviai  mokosi atsakingai rūšiuoti visas atliekas, vaikai palaikymo ir dėmesio sulaukia iš garsiausių šalies krepšinio klubų, kitų socialinių partnerių.
Šaltiniai:
Julius Naščenkovas, projektų vadovas
VRP Hill+Knowlton Strategies
Tel. +37065256543
El. paštas julius@vrp.lt