Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
„Graži tu, mano brangi Tėvyne“

„Graži tu, mano brangi Tėvyne“

2023-02-22
„Graži tu, mano brangi Tėvyne“
                                                                                                                                                                                „Neliks nei duonos su druska, bet liks tėvynė.“
                                                                                                                                       Justinas Marcinkevičius
 
Vasario 15 d. Vilniaus lopšelyje-darželyje “Žiedas” vyko šventė skirta vasario 16-ajai - Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti. Tikslas - dovanoti Lietuvai puikius piešinius, skambias dainas, eiles ir šokius gimtadienio proga. Lietuvos valstybės atkūrimo dienai ruošiamės keliais etapais.
Pirmas etapas - darželyje parodos organizavimas “Brangi Lietuva”. Vaikai kartu su mokytojomis pagal pateiktus eilėraščius piešė piešinius. Dėmesio centre - Lietuvos gamtos grožis, dangaus mėlynos platybės, rugių laukai, upių ir ežerų vaizdai. Visi proceso dalyviai skaitydami eilėraščius Vytės Nemunėlio, Anzelmo Matučio, Justino Marcinkevičiaus gilinosi į jų turinį, o patirtas emocijas, įspūdžius ir kilusius vaizdinius pirštais tapė ant lapų, piešė naudodami pieštukus ir kreideles. Buvo organizuota vaikų piešinių parodėlė, kuri papuošė darželio aplinką primindama, kokia graži, nuostabi ir didinga yra Lietuvos gamta.
Antru etapu siekėme, kad ši diena išties taptų svarbia kiekvienam iš mūsų, todėl organizavome minėjimą, kuris subūrė visas grupes ir nuteikė šventiškai. Programą vedė žymios Lietuvos upės: Nemunas (mokytoja Svetlana) ir Neris (mokytoja Anžela). Kiekviena grupė atstovavo kaimelį atitinkantį grupės pavadinimą. Nei viena darželio grupė neliko nuošali. Visi darželio ugdytiniai, nepriklausomai nuo amžiaus, išreiškė pagarbą ir meilę Lietuvai. Patys mažiausi darželio nariai šoko lietuvių liaudies šokius laikydami Lietuvos vėliavėles rankytėse. Vyresni vaikai deklamavo eilėraščius tiek lietuvių, tiek lenkų ir rusų kalbomis, nes mūsų darželis “Žiedas” yra daugiakultūrinis. Gera buvo klausytis meilių ir šiltų žodžių, kurie buvo skirti mūsų mylimai tėvynei Lietuvai.
Šventės metu neapsiribota vien tik dainomis, šokiais ir eilėraščių deklamavimu. Jaunesni vaikai iš konstruktorių (geltonos, žalios ir raudonos spalvos) dėliojo Lietuvos vėliavą. Vaikučiams ši užduotis labai patiko ir jie puikiai ją atliko.
Didesnių vaikų laukė sudėtingesnis iššūkis - dalyvavimas mini - viktorinoje “Ką aš žinau apie Lietuvą?”. Vaikai turėjo pateiktiems klausimams parinkti tinkamus atsakymus, kurie buvo susiję su Lietuva.    
Renginio pabaigoje skambėjo nuoširdūs padėkos žodžiai tiek dalyviams, tiek organizatoriams. Tęsime ir toliau šią tradiciją visiems kartu švęsti Lietuvos gimtadienį ir planuosime paįvairinti mūsų šventinę programą naujais būdais ir priemonėmis. Juk daugiakultūriškumas yra mūsų stiprybė ir kuriančioji galia. Visi buvome pakylėti ir laimingi, ši šventė - tai puiki ne tik pilietinio, bet ir patriotinio, tautinio ugdymo pamoka mūsų mažiesiems piliečiams. Tad mylėkime ir saugokime savo tėvynę Lietuvą!
 
 
 
Straipsnio autorės:
Svetlana Gerasimenko, ikimokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė
Anžela Jankovskaja, ikimokyklinio ugdymo vyr. mokytoja.