Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vasara – tinkamiausias metas plokščiapėdystės profilaktikai

Vasara – tinkamiausias metas plokščiapėdystės profilaktikai

2016-07-04
Susijusios temos: Vaiko sveikata
Vasara – tinkamiausias metas plokščiapėdystės profilaktikai
Vasara – pats tinkamiausias metas plokščiapėdystės profilaktikai. Pasivaikščiokime su vaikučiais smėliu pajūryje, pabėgiokime žole ar radę akmenuotą takelį pasidarykime savo pėdoms lengvą „akmenukų masažą“.
 
Kodėl svarbi plokščiapėdystės profilaktika?
 
Pėda yra labai svarbi viso kūno judėjimui. Pėdų pažeidimai gali sukelti įvairius negalavimus: kelių, klubų sąnarių, stuburo, tarpslankstelinių diskų negalavimus ir net galvos skausmą. Visi vaikai iki trejų metų būna plokščiapėdžiai (fiziologinė plokščiapėdystė), tačiau pamažu pėdutėje riebalų mažėja, raumenys stiprėja, o 3–5 gyvenimo metais pradeda formuotis pėdos skliautas. Jei 6–7 metų vaiko pėda dar vis plokščia, atsiranda ankščiau minėti negalavimai. Plokščiapėdystės profilaktika labai svarbi, nes esant pėdos deformacijai, dažnai skauda pėdą ar priekinį blauzdos paviršių. Kai beveik visas padas liečiasi prie grindų eisena tampa nerangi, netaisyklinga.
 
„Plokščiapėdystės pasekmės gali būti įvairios: skausmas, o kartu su juo ir prastesnė judėjimo kokybė, nerangi eisena ir kitos. Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į vaikų avalynę ankstyvame amžiuje. Nereiktų žavėtis šlepetėmis, sodo batais, minkšta avalyne kasdieniniam avėjimui. Vaikiški bateliai turėtų turėti nedidelę pakulnę, stabiliai apgaubti čiurnos sąnarį“, – pataria Šiaulių universiteto Sveikatos studijų katedros dėstytoja Inga Šimkutė.
 
Takeliu į sveikatos šalį
 
Mūsų, suaugusiųjų, pagrindinis vaidmuo yra pastebėti, gerbti ir puoselėti natūralų, nepakartojamą vaiko augimą.  Plokščiapėdystės profilaktika turi būti vykdoma nuolatos ir mokykloje, ir šeimoje. Ugdymo įstaiga yra vieta, kurioje mokymo ir sveikatingumo projektai gali turėti didžiausią poveikį, nes pasiekia žmogų imliausiame jo gyvenimo periode – vaikystėje.
 
Kretingos rajono Kurmaičių pradinė mokykla įgyvendino savo sveikatingumo idėją „Takeliu į sveikatos šalį“, laimėję programos „Sveikatiada“ konkurse. Mokykla savo kieme įrengė sveikatingumo takelį, įsigijo įvairių masažinių kamuoliųkų, kad plokščiapėdystės profilaktika darželyje taptų nuolatine veikla. Vykdant projektą plokščiapėdystės profilaktika buvo taikoma sveikatos valandėlėse, rytinėse mankštose, kūno kultūros pratybose, judriųjų žaidimų metu, pasivaikščiojimuose. Tai turėjo įtakos vaikų laikysenai, fizinių pratimų atlikimo tikslumui, ištvermingumui.
 
„Vykdant projektą „Takeliu į sveikatos šalį“ vaikai sužinojo apie kojų pėdų paskirtį ir jų svarbą sveikatai, sustiprėjo vaikų kojų pėdų raumenys. Tik atliekant specialius pratimus ir vykdant profilaktiką galime  išvengti vaikų plokščiapėdystės“, – apie projektą pasakojo jo vadovė Jurgita Česnavičienė.
 
Apie „Sveikatiadą“
 
„Sveikatiada” – tai ilgalaikė sveikos gyvensenos ugdymo programa, kuri suteikia vaikams žinių ir praktinių įgūdžių apie sveikatą, mitybą ir fizinį aktyvumą. „Kiekvieną pavasarį programa „Sveikatiada“ , kartu su konkurso draugais UAB „Pontem“, UAB „Kretingos maistas“, kviečia visas projekte dalyvaujančias mokyklas ir darželius dalyvauti sveikatinimo idėjų konkurse. Šio konkurso tikslas – suteikti mažoms bendruomenėms galimybę įgyvendinti sveikatingumo programas savo bendruomenės narių sveikatai gerinti“, – konkurso idėją komentavo organizatorė Margarita Čėglytė.
 
Programa „Sveikatiada“ kasmet įgyvendina šias iniciatyvas: „Sveikuolių šaunuolių konkursas“, „Sveikos mitybos trimestras“, „Mankštiada“, „Šok ir nesustok“ bei daug kitų. „Sveikatiados“ mokyklų tinklui priklauso virš 660 Lietuvos mokyklų. Jos projektuose ir užsiėmimuose šiais mokslo metais dalyvavo daugiau nei 45 000 vaikų.
Šaltiniai:
Margarita Čėglytė, projekto „Sveikatiada“ vadovė 
Tel. +370 6725 7080 
El. paštas: margarita@sveikatiada.lt
www.sveikatiada.lt