Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Psichologė: terapinės pasakos – ne tik pramoga, bet ir svarbi ugdymo priemonė

Psichologė: terapinės pasakos – ne tik pramoga, bet ir svarbi ugdymo priemonė

2016-04-15
Psichologė: terapinės pasakos – ne tik pramoga, bet ir svarbi ugdymo priemonė
Pasakos yra neatsiejamas vaikystės ritualas. Jos lavina vaikų vaizduotę, o teisingai pristatytos gali tapti vertinga ugdymo priemone.  Specialių terapinių pasakų kūrėjai siekia padėti vaikui suprasti jį supančią aplinką ir suteikti vilties. Psichologės ir pasakų kūrėjos Viktorijos Grigorjevos sukurta pirmoji lietuviška 10 dalių terapinė pasaka „Šviesuliukai“, inicijuota projekto „Ankstukai“, moko pažinti pasaulį ir dovanoja viltį visiems Lietuvos vaikams ir jų tėvams.
 
„Įdomu, kaip pasikeistų žmonių gyvenimas, jei gydytojai receptuose lieptų skaityti ar klausytis pasakų. Drįstu tikėti, kad tokie vaistai darytų stebuklus, nes būtent pasakų dėka žmogus gali suformuoti savigalbos mechanizmą“, – neabejoja psichologė, pasakų dirbtuvės „Permainų vėjas“ autorė ir įkūrėja V. Grigorjeva.
 
„Šviesuliukų“ autorės teigimu, terapinės pasakos siužetas yra tikslingai pritaikytas spręsti konkrečią problemą, kuri paraleliai perteikiama ir pasakojime. Skaitydamas terapinę pasaką, vaikas ar suaugusysis savo sunkumus sutinka saugioje erdvėje, kurioje gali iš šalies pažvelgti į sudėtingą gyvenimo situaciją ir lengviau ieškoti jos sprendimo būdų.
 
„Terapinės pasakos ypač aktualios tėvams, nes šių kūrinių aptarimas padeda lengviau bendrauti su vaiku,  išgyvenančiu emocinę įtampą, ir leidžia jam drąsiau reikšti savo mintis bei jausmus. Pasakų vaizdiniai padeda susidoroti su neigiamomis emocijomis, rasti jėgų ir vilties įveikti gyvenimo išbandymus“, – apie pasakų naudą pasakoja psichologė.
 
Terapinę pasaką „Šviesuliukai“, pasakojančią apie mažiausius kūdikius, V. Grigorjeva sukūrė neatsitiktinai. Drauge su pirmojo Lietuvoje neišnešiotiems naujagimiams skirto paramos projekto „Ankstukai“ iniciatoriais autorė nusprendė pasakų kalba žmonėms pristatyti mažuosius didvyrius, gyvenančius stikliniuose nameliuose – inkubatoriuose.
 
„Terapinė pasaka „Šviesuliukai“ – tai pasakojimas apie anksčiau laiko gimusių kūdikių ir jų artimųjų baimes bei emocijas, kovojant už kiekvieną gyvenimo minutę. Kurdama „Šviesuliukų“ pasaulį, norėjau ne tik padėti ankstukų šeimoms surasti nestandartinius problemų sprendimo būdus, tačiau kartu pagelbėti ir nauja kalba, kuri pasiektų daugelio ausį, pristatyti ankstukų problemą visuomenei, nes juk pasakas skaito visi – ir suaugusieji, ir jų vaikai“, – sako V. Grigorjeva.
 
Visi, norintys išgirsti terapinę pasaką „Šviesuliukai“, kviečiami užsukti į internetinę svetainę http://ankstukai.lt/pasakos. Kiekvienas turi galimybę išklausyti ir parsisiųsti „Šviesuliukų“ pasakojimus ir taip paremti mažiausius Lietuvos kūdikius.
 
Taip pat nuo kovo 1 d. iki gegužės 1 d. ankstukus paremti galima perkant specialiu „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes „Maxima“ prekybos centruose, aukojant akcijai skirtose dėžutėse prekybos centro kasose arba visus metus skiriant paramą SMS žinute numeriu 1670 ir pavedimu į sąskaitą.
 
Neišnešiotiems kūdikiams skirtą paramos projektą „Ankstukai“ inicijuoja neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“ ir kūdikių kosmetikos gamintojas „Johnson`s Baby“. Pirmojo paramos projekto etapo metu ankstukams paaukoti 24,6 tūkst. eurų, antrojo – 42 tūkst. eurų, o trečiojo – 32 tūkst. eurų.
 
Lietuvoje kasmet apie du tūkstančiai arba maždaug 6 proc. visų naujagimių gimsta gerokai anksčiau laiko. 1993 m. Lietuvoje išgyvendavo tik 12 proc. neišnešiotų naujagimių, sveriančių nuo 500 iki 999 g, šiandien – 66 proc. Ankstukų, sveriančių nuo 1 iki 1,5 kg, išgyvenamumo rodiklis pakilo nuo 43 iki 97 proc.
 
Daugiau informacijos apie paramos projektą „Ankstukai“: www.ankstukai.lt.
 
Kontaktai: Asta Speičytė-Radzevičienė, neisnesiotukas@gmail.com, 8 615 57028.