Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Sveikatingumo projektas „Darže užaugo – sveikatą saugo“
 

Sveikatingumo projektas „Darže užaugo – sveikatą saugo“

2013-10-30
Susijusios temos: Vaiko sveikata
Sveikatingumo projektas „Darže užaugo – sveikatą saugo“
Jūratė ŠVAPLĖNIENĖ, psichologė
Laura JAKŠTIENĖ, direktorės pavaduotoja ugdymui
Regina KULBOKIENĖ, direktorė
Kauno lopšelis-darželis „Gandriukas“
Vaikų sveikatos stiprinimo ir saugojimo kompetenciją lavinome kasdienių veiklų metu, taikydami įvairias formas bei metodus, akcentuodami vaikų poreikių tenkinimą.
Nors gyvename moderniame pasaulyje, jokios dirbtinės medžiagos negali pakeisti organizmui reikalingų natūralių produktų, džiaugsmo pažįstant, tyrinėjant įdomias, neįprastas daržoves. Sveikos mitybos įpročiai susiformuoja dar vaikystėje, tad norėdami kūrybiškai formuoti ugdytinių sveikatos sampratą, Kauno lopšelyje-darželyje „Gandriukas“ įgyvendinome sveikatingumo projektą „Darže užaugo – sveikatą saugo“.
 
Šiame 2013 m. spalio 7-18 d. vykusiame projekte dalyvavo ne tik mūsų, bet ir kiti Kauno lopšeliai-darželiai: „Spindulėlis“, „Ežiukas“, „Čiauškutis“, „Drevinukas“, „Aušrinė“, „Pušynėlis“, taip pat Panemunės ir Šančių lopšeliai-darželiai.
 
Vaikų sveikatos stiprinimo ir saugojimo kompetenciją lavinome kasdienių veiklų metu, taikydami įvairias formas bei metodus, akcentuodami vaikų poreikių tenkinimą. Vaizdingų pasakojimų, pokalbių, diskusijų, praktinių užsiėmimų metu vaikams suteikėme žinių apie sveiką gyvenseną, o jas įtvirtinome bendradarbiaudami su šeimomis,  panaudodami ugdytinių jusles ir visus pojūčius. Kartu su ugdytinių šeimomis gaminome sveikus užkandžius, desertus.
 
Daug dėmesio skyrėme vaikų meninei raiškai ir saviraiškai: kūrėme pasakas, eilėraščius, vaidinome, dainavome, piešėme, lipdėme, aplikavome... Mažieji atliko užduotis, keliančias tik teigiamas emocijas, padedančias išlikti puikios nuotaikos. Žaidžiant buvo kaupiama neįkainojama patirtis: mokomasi bendrauti, laikytis taisyklių, įveikti netikėtas kliūtis, buvo ugdomas nuovokumas, stiprinamas gebėjimas bendradarbiauti. Visos veiklos buvo fiksuojamos aprašymuose, nuotraukose.
 
Tikimės, kad naujai įgyta patirtis, padės vaikams suformuotus gebėjimus ir įgūdžius pritaikyti konkrečioje veikloje. Taip pat tikimės, kad dalijimasis sukaupta sveikatos stiprinimo patirtimi paskatins ikimokyklinių įstaigų bendruomenes dar aktyviau įsitraukti į sveikatą stiprinančių mokyklų tinklą,taip skatindamos sveiką gyvenseną tapti kasdieninio gyvenimo įpročiu.
 
Daugiau apie Kauno lopšelį-darželį „Gandriukas“: