Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Pasvalio darželyje-mokykloje „Liepaitė“ pedagogai dalijosi sveikos gyvensenos patirtimi
 

Pasvalio darželyje-mokykloje „Liepaitė“ pedagogai dalijosi sveikos gyvensenos patirtimi

2016-04-23
Pasvalio darželyje-mokykloje „Liepaitė“ pedagogai dalijosi sveikos gyvensenos patirtimi
Inga Černiauskienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui
Stasė Bagdonienė, pradinių klasių mokytoja metodininkė
Pasvalio darželis-mokykla „Liepaitė“
Pasvalio darželyje-mokykloje „Liepaitė“ vykusios respublikinės priešmokyklinio ugdymo vaikų ir pradinių klasių mokinių 9-osios konferencijos „Sveikinu bundančią Žemę“ potemė „Sveikai ir saugiai gyvenu“ buvo skirta Sveikatingumo metams.
Kovo 22 dieną  Pasvalio darželyje-mokykloje „Liepaitė“ įvyko respublikinė priešmokyklinio ugdymo vaikų ir pradinių klasių mokinių 9-oji konferencija „Sveikinu bundančią Žemę“. Renginys skirtas Sveikatingumo metams. Šios konferencijos tema – „Sveikai ir saugiai gyvenu“. Konferenciją organizavo direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Černiauskienė ir pradinių klasių mokytoja metodininkė Stasė Bagdonienė. Renginio dalyvius sveikino Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Eugenija Grigalionienė, Investicijų ir turto valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas ekologijai Algimutis Balčiūnaitis. Į šventę atvyko gamtosauginio komiteto narės, mokinių tėvų atstovės Nijolė Paliulienė ir Giedrė Vaičekonienė.
 
Pirmoje konferencijos dalyje savo darbus pristatė priešmokyklinio ugdymo grupių vaikai ir pradinių klasių mokiniai. Pirmieji pasirodė mūsų darželio-mokyklos „Liepaitė“ „Saulučių“ ir „Drugelių“ grupės vaikai. Jie pristatė projektą „Vaistažolės – mažosios burtininkės“ (konsultavo pedagogės Laima Šatienė ir Marytė Grigaliūnienė). Šio projekto tikslas – supažindinti vaikus su labiausiai paplitusiomis ir dažniausiai vartojamomis vaistažolėmis. Įgyvendinti šį projektą paskatino šio pavasario neįprastai šalti orai, vaikų sergamumas. „Saulučių“ ir „Drugelių“ grupių vaikai kartu su auklėtojomis kaupė literatūrą ir skaitė apie vaistažoles, išsiaiškino vaistažolių kelią į arbatos puodelius. Pažiūrėję filmuką vaikai sužinojo, kaip vaistažolės yra apdorojamos. Grupėse buvo organizuota piešinių parodėlė „Vaistažolė ir sveikata“. Bendrosios praktikos slaugytoja išsamiai papasakojo apie vaistažolių naudą sveikatai.
 
Projektą „Draugauk, judėk ir tobulėk“ žaismingai ir nuotaikingai pristatė Šiaulių lopšelio-darželio „Pasaka“ auklėtiniai Jokūbas Grėbliauskas ir Agnietė Balčiūnaitė. Juos konsultavo priešmokyklinio ugdymo pedagogė Rima Ručinskienė, neformaliojo ugdymo mokytoja Armida Baltutytė-Bražienė. Jokūbas ir Agnietė pasakojo, ką žino apie sveiką gyvenseną, mokė visus konferencijos dalyvius linksmai daryti rytinę mankštą.
 
Darželio-mokyklos „Liepaitė“ 2 klasės mokiniai vadovavo aistringiems debatams tema „Ar judėjimas teigiamai veikia sveikatą?“ (konsultavo pradinių klasių mokytoja metodininkė Stasė Bagdonienė). Ruošiantis debatams, buvo atliktas tyrimas. Juo siekta nustatyti, ar mokiniai, mėgstantys judėjimą, mažiau serga negu tie, kuriems judėjimas yra kančia. Paaiškėjo, kad mokiniai, mėgstantys aktyvų gyvenimo būdą, serga kur kas rečiau.
 
Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos 1 b klasės mokinių komanda – Emilė Ruželytė, Ugnė Meliūnaitė, Domas Sargevičius, Motiejus Simonaitis – pristatė spalvingą kūrybinę akciją „Linksmosios daržovės“. Mokinukus konsultavo pradinių klasių mokytoja Jurgita Balčiūnaitė. Ši akcija buvo organizuota minint Europos sveikos mitybos dieną. Jos tikslas – paskatinti mokinius atidžiau rinktis maisto racioną, pasidomėti pasirinktų produktų maistinėmis savybėmis, nauda ir žala.
 
Vyriausieji (3–4 klasės) darželio-mokyklos „Liepaitė“ mokiniai (konsultavo pradinių klasių mokytojos metodininkės Rita Aukščionienė ir Ritutė Milašienė) nagrinėjo temą „Mano dienos režimas“. Atlikę anketinę 2–4 klasių mokinių, taip pat jų tėvelių apklausą, mokinukai pateikė išvadas. Svarbiausia jų išvada – norėdami puikiai jaustis ir gerai mokytis, turime laikytis dienos režimo! Jiems pritarė visi konferencijos dalyviai.
 
Antra konferencijos „Sveikinu bundančią Žemę“ dalis buvo skirta ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogams. Vertinga darbo patirtimi apie sveikatos ugdymą dalijosi pedagogės iš Ukmergės, Šiaulių, Biržų lopšelių-darželių.
 
Ukmergės lopšelio-darželio „Žiogelis“ priešmokyklinio ugdymo pedagogė metodininkė Birutė Janušienė pristatė projektą „Aš ir tu – pasportuokime kartu“. Juo siekta žadinti vaiko poreikį judėti, išreikšti save judesiu; skatinti sportuoti, lenktyniauti, kelti džiugias emocijas, atliekant įvairias užduotis. Šio projekto metu vaikai lauke žaidė žaidimus; pratinosi judėti sutartinai su kitais, laikytis taisyklių, jausti draugą; praplėtė supratimą apie savo kūną; mokėsi judrius žaidimus keisti ramiais; įgudo netrukdyti kitų vaikų poilsiui, norui atsipalaiduoti. Konferencijos dalyviai turėjo progą pažiūrėti filmuotą projekto medžiagą.
 
Vaiko psichinių ir fizinių galių darna rengiant vaiką į mokyklą – aktuali tema ir pedagogams, ir tėveliams. Savo darbo patirtimi šia tema dalijosi Šiaulių lopšelio-darželio „Varpelis“ neformaliojo ugdymo mokytoja, auklėtoja metodininkė Aurelija Gudaitienė. Jos pranešimo tema – „Sveikatos kompetencija. Vaiko paruošimas mokyklai“. Šiaulių lopšelio-darželio „Varpelis“ pedagogai siekia saugiai ugdyti vaikus, tausoti jų sveikatą. „Varpelyje“ buvo surengtas sveikos gyvensenos žinių patikrinimas, t. y. vaikai dalyvavo viktorinoje ,,Aš saugus, kai žinau...“. Siekiama, kad vaikai išmoktų tinkamai elgtis žaisdami sportines estafetes, žaidimus; savarankiškai žaistų žaidimus; mokėtų adekvačiai išgyventi laimėję arba pralaimėję žaidimą; tinkamai reikšti emocijas; saugiai elgtis naujoje aplinkoje; atlikti savo vaidmenį komandiniuose žaidimuose.
 
Šiaulių lopšelio-darželio „Coliukė“ priešmokyklinės grupės vyresnioji auklėtoja Girtrūda Brazauskienė ir priešmokyklinės grupės auklėtoja metodininkė Palmira Vasiliauskienė skaitė pranešimą „Augu sveikas, kai žinau...“ Jau 14 metų šioje įstaigoje rengiama ir vykdoma sveikatos ugdymo programa „Sveikata nuo mažens“. Sveikos gyvensenos kompetencija šioje programoje orientuota į nuostatas augti sveikam ir stipriam, siekį rūpintis savo ir kitų sveikata ir kurti saugią aplinką. Į šią programą įtraukta „Vaikų dantų ėduonies profilaktikos programa“. Sveikatos programos naujovė – kasmet lopšelyje-darželyje organizuojamas pleneras „Rudeninė mandala“, kuris pakeitė tradicinę Rudenėlio šventę. Šis pleneras skiriamas pasigilinti ir atskleisti žmogaus vidinę būseną ir jos sąsajas su gamta panaudojant gamtinę medžiagą.
 
Biržų lopšelio-darželio „Drugelis“ direktorė Milda Kazlauskienė dalijosi vertinga patirtimi tema „Vaiko sveikatos puoselėjimas darželyje“. Ši įstaiga įgyvendina įvairius projektus: „Vaikų ir jaunimo olimpinis ugdymas šalies mokymo įstaigose“, „Sveikata – brangiausias turtas“, „Būk mano draugu“, „Sveikas maistas – tikras maistas“, „Švarūs dantys – sveiki dantys“; dalyvauja Lietuvos futbolo federacijos programoje „Sugrąžinkime vaikus į stadionus”, Respublikinės ikimokyklinių įstaigų darbuotojų asociacijos „Sveikatos želmenėliai“ programoje ir Tarptautinėje vaikų socialinių gebėjimų ugdymo programoje „Zipio draugai“. Šio lopšelio-darželio veikla įdomi ir įvairiapusė.
 
Konferencijos svečiai taip pat dalyvavo edukacinėje programoje „Pasvalys – smegduobių kraštas“, susipažino su Pasvalio miesto istorija, Girnų muziejumi, Žalsvuoju šaltiniu.
Respublikinės konferencijos „Sveikinu bundančią Žemę“ dalyviai – ir mokiniai, ir jų mokytojai – dalijosi gerąja patirtimi: supažindino su vykdytais projektais, tyrimų medžiaga. Mokėsi vieni iš kitų, suvokė, kaip svarbu saugoti savo ir kitų sveikatą nuo pat mažumės. Daugumai bendraminčių kilo naujų idėjų, kaip ateityje organizuoti dar įvairesnius sveikos ir saugios gyvensenos renginius. Juk Sveikatingumo metai – tai tik startas sveiko gyvenimo link.
 
Pasvalio darželis-mokykla „Liepaitė“ dėkoja renginio rėmėjams UAB „Danepa“ ir darželio-mokyklos tarybos narei Ilonai Balčiūnaitei.