Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Kartu miklinti pirštelius smagiau
 

Kartu miklinti pirštelius smagiau

2014-04-20
Susijusios temos: Vaiko kalba
Kartu miklinti pirštelius smagiau
Daina Liaudanskienė, logopedė
Šiaulių r. Daugėlių lopšelis-darželis
Šiaulių r. Daugėlių lopšelio-darželio auklėtoja Rita Tilenienė ir logopedė Daina Liaudanskienė pakvietė „Ežiukų” grupės ugdytinių tėvelius į kūrybinę vakaronę „Pirštukai kūrėjai – labai išradingi“.
Vakaronės pradžioje vaikučių tėveliams priminėme ankstyvosios kalbėjimo ir kalbos sutrikimų prevencijos taikymo ypatumus ir rekomendavo pratimų – žaidimų darbui su vaikais namuose.
 
Auklėtoja R. Tilenienė pakvietė mažuosius „ežiukus“ pademonstruoti tėveliams išmoktus pirštukų žaidimus. Vaikučiai papasakojo, kad būtent jais jie pradeda dienelę. Kad būtų smagiau, žaidimus neretai sieja su įvairiais ketureiliais, eilėraštukais, dainelėmis, tautosakos tekstais, naudoja pirštukines, pirštinines lėles ir pan.
 
Vaikai pasiūlė ir tėveliams pamiklinti pirštus. Prie bendro stalo susėdo vaikučiai, jų mamos, močiutės, net vienas tėvelis. Visi draugiškai ėmėsi darbo – iš pasiūlytų medžiagų ir priemonių (spalvoto popieriaus, plunksnelių, siūlų, juostelių, manų kruopų ir pan.) kūrė pavasarines gėlytes. Kartu dirbti išties buvo smagu. Jaukiai bendraudami bei bendradarbiaudami vaikai drauge su savo tėveliais padarė po nuostabų darbelį.
 
Smagiai, nuoširdžiai besidarbuojant kūrybinė vakaronė netruko prabėgti. Mažylių tėvai ir pedagogai ne tik puikiai praleido vakarą, bet ir drauge su vaikais mankštino jų pirštukus (kartu kirpo, barstė, plėšė, klijavo ir t. t.), ugdė mažųjų kūrybingumą, kalbą.
 
Mokslininkai nustatė, kad tarp miklių pirštukų ir sklandaus kalbėjimo yra glaudus ryšys. Rankų judesiai, skatindami motorinio centro veiklą, teigiamai veikia kalbinius procesus, mąstymą, dėmesį, atmintį, padeda parengti ranką rašymui. Taigi, kai tobulėja rankų judesiai, vaikas vystosi visapusiškai.
 
Bendromis vaikų ir tėvelių pastangomis „užaugintos“ pavasarinės gėlytės džiugina įstaigos bendruomenės narius, t. y. puikuojasi šaunioje parodėlėje „Pirštukai kūrėjai – labai išradingi“.