Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Kaip darželinukai rudens kraitelėn tarmių pridėjo
 

Kaip darželinukai rudens kraitelėn tarmių pridėjo

2013-11-22
Susijusios temos: Vaiko kalba
Kaip darželinukai rudens kraitelėn tarmių pridėjo
Daiva BURDULIENĖ, priešmokyklinio ugdymo pedagogė
Vilkaviškio lopšelis-darželis „Pasaka“
Visi kartu patyrėme džiugių akimirkų: dainavome žemaičių, aukštaičių, suvalkiečių ir dzūkų dainas, šokome ratelius, sekėme sakmes, pasakas, pasakojome padavimus, nutikimus, spėliojome, ką vienas ar kitas tarmiškas žodis reiškia šiandien.
Vilkaviškio vaikų lopšelyje-darželyje „Pasaka“ spalio pabaigoje visą savaitę vyko projektas „Rudens kraitelėn tarmių pridėsim“, skirtas Tarmių metams paminėti.
 
Mūsų įstaigoje veikia šešios bendrojo ugdymo ir penkios specialiojo ugdymo grupės. Specialiojo ir bendrojo ugdymo grupių ugdytiniai bendradarbiauja tarpusavyje. Burtų keliu buvo išrinktos grupės, kurios pristatė atskirus regionus:
  • „Pelėdžiukų“ ir „Varliukų“ grupių vaikai papasakojo apie Magdalenos kelionę po Lietuvą;
  • „Nykštukų“ ir „Pagrandukų“ grupių vaikai dalijosi įspūdžiais iš kelionės po Aukštaitiją;
  • „Voveriukų“ ir „Paukštelių“ grupių ugdytiniai pakvietė nukeliauti į Žemaitiją;
  • „Kiškučiai“ ir „Naminukai“ atskleidė Dzūkijos krašto paslaptis;
  • Suvalkijos regioną pristatė „Ežiukų“ ir „Boružėlių“ grupių ugdytiniai.
Visi kartu patyrėme džiugių akimirkų: dainavome žemaičių, aukštaičių, suvalkiečių ir dzūkų dainas, šokome ratelius, sekėme sakmes, pasakas, pasakojome padavimus, nutikimus, spėliojome, ką vienas ar kitas tarmiškas žodis reiškia šiandien. Renginio dalyviai buvo vaišinami aukštaitiškais blyneliais su padažu, žemaitišku kastiniu ir bulvėmis su lupena, suvalkietiškais lašinukais, Dzūkijos miškuose rinktais grybais, spalgenomis.
 
Renginiuose dalyvavo ne tik ugdytiniai, pedagogai, tėvai ir seneliai, bet ir Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės: E. Šventoraitienė ir I. Meseckienė. Norime padėkoti svečiams: mokytojai O. Gabartienei už galimybę pasiklausyti dzūkiško žodžio, mokytojai L.Petrikienei už sklandžią žemaitišką šnektą, auklėtojai G.Kascėnienei už aukštaitišką pasaką be galo, Vilkaviškio kultūros centro etnografiniam ansambliui ,„Sūduviai‘‘ (vadovė N.Skinkienė) ir Gražiškių folkloro ansambliui „Gražupis“ (vadovė A.Krapavickienė).
 
Projektui pasibaigus darželio galeriją papuošė vaikų darbelių paroda „Kalba yra tautos sielos veidrodis, o tarmės - jos grožis!“. Didžiuokimė savo gimtąja tarme, kalbėkime tarmiškai, puoselėkime tai, ką turime savita. Tai, ką vaikai išgirsta imliausiu savo gyvenimo periodu, ikimokykliniame ir priešmokykliniame amžiuje, išlieka ilgam.