Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Vartotojų straipsniai Draugystė yra tada, kai susidraugauji
 

Draugystė yra tada, kai susidraugauji

2014-03-30
Susijusios temos: Šeima
Draugystė yra tada, kai susidraugauji
Kristina KNIUKŠTIENĖ, priešmokyklinio ugdymo pedagogė
Klaipėdos lopšelis-darželis „Sakalėlis“
Kovo 24-28 d. Klaipėdos lopšelis-darželis „Sakalėlis“ dalyvavo „Vaikų linijos" inicijuotoje akcijoje „Veiksmo savaitė be patyčių". 
Kovo 24-28 d. Klaipėdos lopšelis-darželis „Sakalėlis“ dalyvavo „Vaikų linijos" inicijuotoje akcijoje „Veiksmo savaitė be patyčių". Mūsų lopšelis-darželis ypatingas tuo, kad jame ugdomi ne tik sveiki, bet įvairiapusių raidos sutrikimų, kompleksinių bei kitų negalių turintys vaikučiai. Tad sveikieji mūsų vaikai turi galimybę ne tik vieną savaitę, bet ištisus metus ugdytis pagarbos, empatijos jausmus kitokiems nei jie patys vaikams.
 
Šiais metais į akciją įtraukėme ir tėvelius, paprašydami kiekvienos šeimos nario nupiešti popieriuje, papuošti, iškirpti savo rankytes ir atnešti į grupes. Rankytėmis apjuosėme visą darželį, taip norėdami parodyti, jog kartais reikia tik ištiesti ranką ir būsi suteikęs pagalbą tam, kurios kažkam tuo metu labai reikia.
 
Visą savaitę grupėse auklėtojos su ugdytiniais kalbėjosi apie draugus, draugystę, kas džiugina, skaudina draugus, kaip išlaikyti draugystę, kaip taikiai spręsti konfliktus, apie emocijas, kurias sukelia patyčios, kaip padėti sau ar draugui, jei iš jo tyčiojasi, priekabiauja, kaip pačiam netapti priekabiautoju.
 
Visų grupių vaikai kūrė plakatus, skaitė pasakas, eilėraštukus apie draugystę. Darželio priešmokyklinukai pynė draugystės apyrankes savo geriausiam draugui, surengė „Draugiškiausio priešmokyklinuko" rinkimus, išsakė savo mintis apie draugus bei draugystę.
  • „Draugystė yra, kai susidraugauji, kai myli tą žmogų, kuris ir tave myli. Draugai reikalingi, kad žaisti, džiaugtis. Jeigu draugas liūdi reikia paguosti, nuraminti." - Danila, 7m.
  • „Draugystė - tai nesimušti, nesišaipyti, nestumdyti vienas kito. Draugai turi žaisti, ką nors statyti kartu. Jeigu draugai susipyko, turi išsiaiškinti". - Matas B., 6m.
  • „Draugai reikalingi, kad apsaugotų". - Evelina, 6m.
  • „Jeigu draugas bijo, reikia laikyti už rankos, jeigu susirgo, reikia atvažiuoti ir palinkėti sveikatos. Negalima niekada muštis su savo draugu." - Lukas, 6m.
Penktadienį draugystės plakatais papuoštoje salėje įvyko finalinis Savaitės be patyčių" renginys, kurio metu skambėjo gražiausi žodžiai, dainos, eilėraštukai apie draugystę.
 
Priešmokyklinio ugdymo grupės ugdytiniai parodė  spektaklį „Pasaka apie draugystę". Bendrojo lavinimo grupių vaikai su auklėtojomis įteikė visą savaitę kurtas „Draugystės knygas" savo draugams - specialiųjų poreikių vaikučių grupėms, dovanėlių gavo ir bendrojo lavinimo grupių vaikučiai su palinkėjimais ir toliau taip nuoširdžiai, šiltai ir gražiai bendrauti ir bendradarbiauti.
 
 
Daugiau apie Klaipėdos lopšelį-darželį „Sakalėlis":