Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Naisiuose įteiktos Nacionalinio vaikų literatūros konkurso premijos

Naisiuose įteiktos Nacionalinio vaikų literatūros konkurso premijos

2016-04-28
Susijusios temos: Skaitymas
Naisiuose įteiktos Nacionalinio vaikų literatūros konkurso premijos
Nacionalinis vaikų literatūros konkursas skelbtas jau trečius metus iš eilės. Oficiali naujųjų laureatų apdovanojimo šventė vyko balandžio 23 d. Naisiuose. Renginyje dalyvavo per 200 svečių iš visos Lietuvos.
 
Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, kurio steigėjai – Andrius Mamontovas ir Ramūnas Karbauskis, Nacionalinį vaikų literatūros konkursą rengia kartu su Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi (pirmininkas Kęstutis Urba) ir Lietuvos rašytojų sąjunga (pirmininkas Antanas Jonynas). Nacionalinio vaikų literatūros konkurso komisijos pirmininkas – Kęstutis Urba.
 
Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Jolanta Zigmantienė gautus rankraščius komisijai pateikė pasirašytus slapyvardžiais. Autorių vardai ir pavardės buvo atskleistos tik komisijai išrinkus geriausius kūrinius ir sudėliojus laureatų nominacijas. Šių metų konkursui 66 autoriai pateikė 80 anksčiau niekur viešai neskelbtų kūrinių.
 
Prieš prasidedant apdovanojimams lauraetai visiems prisistatė ir supažindino su savo kūriniais. Kaip ir pernai, laureatai buvo apdovanoti piniginėmis premijomis, jau tradicinėmis kaltinėmis gandrų statulėlėmis ir diplomais.
 
Pirmoji vieta ir 3000 € premija atiteko Ilonai Ežerinytei ir jos kūriniui „Šunojaus diena“. Antroji vieta skirta Eglės Baliutavičiūtės apysakai „Brolis, kurio man nereikėjo“, autorė paskatinta 2000 € premija. Trečiąją vietą laimėjo Neringos Dangvydės apysaka „Vaikas su žvaigžde kaktoj“. Metų debiutante pripažinta Lina Dabutaitė-Kulikauskienė ir jos eilėraščių knyga „Baltas dangus“, o geriausiu iliustruotoju – Virginijus Malčius ir jo kūrinys „Do Do ūsai“. Pastariesiems trims kūrėjams įteiktos 1000 € premijos.
 
Konkurso laureatus Naisiuose sveikino fondo steigėjas Ramūnas Karbauskis, Nacionalinio vaikų literatūros konkurso pirmininkas  Kęstutis Urba ir fondo direktorė Jolanta Zigmantienė.
Lietuvoje vaikų knygos įprastai leidžiamos 1–1,5 tūkst. egz. tiražu, o štai Antrojo nacionalinio vaikų literatūros konkurso (2014 m.) laureato Aido Jurašiaus knyga „Akmenukų pasakos“ pasirodė net 45 tūkst. egz. tiražu, kitų laimėtojų knygos – nuo 13 iki 30 tūkst. egz. tiražu. Tikimasi panašiu tiražu išleisti ir 2016 m. konkurso laureatų knygas tam, kad jos pradžiugintų atokiausių šalies bibliotekų, mokyklų ir vaikų darželių mažuosius skaitytojus.