Emokykla.lt
Populiarios temos:
Edukacija Projektai Kompleksinė pagalba Specialieji poreikiai Skaitymas Vaiko kalba Vaiko raida Vaiko sveikata Vaiko ugdymas  
Ar vaikai ugdymo įstaigose valgys skaniau ir sveikiau?

Ar vaikai ugdymo įstaigose valgys skaniau ir sveikiau?

2016-02-17
Susijusios temos: Vaiko sveikata
Ar vaikai ugdymo įstaigose valgys skaniau ir sveikiau?
Nors vaikų mityba mūsų šalies mokyklose ir darželiuose yra puikiai organizuota ir turi daug privalumų, tačiau vis dar yra trūkumų: valgiaraščiuose dominuoja bulviniai, miltiniai ir riebios mėsos patiekalai, skiriasi tik patiekalų rūšys, o maisto produktų grupė išlieka ta pati; daržovių, žalumynų, vaisių valgoma vidutiniškai dvigubai mažiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija; patiekalai nėra šiuolaikiški, įvairūs, retai pilnaverčiai.
 
Siekiant pašalinti vaikų mitybos trūkumus ugdymo įstaigose, VšĮ „Tikra mityba“ įgyvendina projektą „Sveikatai palankūs patiekalai vaikų valgiaraščiuose“. Vasario 10 d. vykusiame renginyje pristatytas rekomenduojamas valgiaraštis Lietuvos ugdymo įstaigoms ir pasiūlyti pokyčiai. Renginyje dalyvavo valstybinių ir mokslo institucijų atstovai, studentai, virtuvių šefai, dietologai, maisto technologai, tėvai, ugdymo įstaigų direktoriai ir maitinimo organizatoriai.
 
Pirmieji žingsniai vaikų sveikatai palankaus maitinimo link
 
Renginio metu Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Ieva Gudanavičienė pasidžiaugė VšĮ „Tikra mityba“ vykdoma iniciatyva „Sveikatai palankūs“. Pranešėja minėjo, kad šiais metais, remiantis pasauline praktika ir nutukimo aktualijomis, rekomenduojamos paros normos bus sumažintos vidutiniškai 200 kcal vienam vaikui per dieną. Sveikatos apsaugos ministerija ruošia ne tik vegetarinių valgiaraščių sudarymo rekomendacinį aprašą, bet ir pritaikyto maitinimo alergiškiems vaikams rekomendacijas. I. Gudanavičienė atkreipė dėmesį, kad ugdymo įstaigų internetinėse svetainėse vis dar retai skelbiami vaikų mitybos valgiaraščiai, nors šis vaikų maitinimo aprašo reikalavimas įsigaliojo nuo naujųjų metų. Vaikų mitybos aktualijas pristatė dietologė dr. Rūta Petereit, pabrėžusi sveikatai palankios mitybos svarbą mūsų mažiausiems. Kauno kolegijos Viešojo maitinimo katedros vedėja Nijolė Vasiliauskienė supažindino su patiekalų pateikimo idėjomis: kad būtų ne tik skanu, bet ir gražu.
 
„Sveikatai palankaus valgiaraščio parengimas – pažangus nevyriausybinės organizacijos žingsnis, įgyvendinant Lietuvos, Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos sveikatos politiką, skirtą gyventojų, ypač vaikų, mitybai gerinti“, – džiaugėsi Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.
 
Anot VšĮ „Tikra mityba“ direktorės Danguolės Gasparavičienės, renginys pavyko, tai rodė gausus susirinkusių dalyvių, atsakingų už vaikų maitinimą, skaičius.
 
Kuo ypatingas naujasis valgiaraštis?
 
„Pagrindinis naujojo valgiaraščio ypatumas tas, kad vaikų mityboje bus daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų, riebalų rūgščių, antioksidantų, skaidulinių ir kitų vertingų maistinių medžiagų. Kiekvieno valgymo metu vaikai valgys įvairias daržoves ar vaisius. Dienos racioną sudarys vidutiniškai apie 400 gramų šviežių daržovių ir vaisių, be to kiekviena diena bus papildyta tausojančiu būdu apdorotomis daržovėmis. Patiekalai bus praturtinti vertingomis maistinėmis medžiagomis: linų sėmenimis, kviečių gemalais, džiovintais vaisiais, riešutais ir pan. Gėrimai – vanduo arba nesaldinta žolelių arbata. Iš penkių savaitės valgiaraščio dienų dveji pietūs – tausojantis mėsos patiekalas, viena – žuvies, likusios – daržovių lazanija su varške ir ankštinių kultūrų patiekalas. Kruopos, duona naudojami tik pilno grūdo, valgiaraštyje nerasite batonų, baltų miltų, riebių padažų. Sriubos – daržovių ir grūdinių kultūrų, be mėsos. Tai pirmasis žingsnis sveikatai palankesnio vaikų maitinimo link, lyginant su pavyzdiniais valgiaraščiais, kurie taikomi daugelyje Lietuvos ugdymo įstaigų“, – kalbėjo sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.
 
Renginio metu vyko sveikatai palankių patiekalų degustacijos. Pristatyti trys sveikatai palankūs patiekalai: grikių košė su morkomis, svogūnais, morkų tyre ir linų sėmenimis; sorų ir varškės paplotėliai; tausojančiu būdu gaminta vištienos file su riešutais ir žirnelių tyre.
 
„Džiaugiamės, kad patiekalus ruošė vieni garsiausių Lietuvos virtuvės šefų ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių (LRVVK) asociacijos nariai Darius Dabrovolskas ir Justinas Kapkovičius. Patiekalai buvo labai skanūs, o jų pateikimo būdas priminė aukštos klasės restoranus. Ugdymo įstaigų atstovams renginio metu buvo suteikta ne tik žinių apie vaikų mitybos aktualijas ir perspektyvas ateityje, bet ir perteiktos idėjos, kaip skanų, sveikatai palankų maistą pateikti patraukliai, tarsi meno kūrinį“, – teigė VšĮ „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.
 
Renginio metu ruošta grikių košė nėra įprasta vaikų maitinime, tad daugelis dvejojo, ar vaikai valgytų grikius su svogūnais ir morkomis, tačiau paragavę, teigė: „Nesitikėjome, kad supjausčius svogūnus ir morkas smulkiais gabaliukais galima paruošti labai gardžią košę, kuri neturi įprasto darželiuose saldaus skonio“.
 
Mitybos pagrindą turi sudaryti augalinės kilmės maistas, todėl varškės apkepas buvo paruoštas su sorų kruopomis, kurios skanios, vertingos maistinėmis medžiagos, bet, deja, daugelio pamirštos ir vaikų maitinime sutinkamos labai retai. O juk viena pagrindinių sveikos mitybos sąlygų – įvairumas.
 
Renginio metu tausojančiu gamybos būdu pagaminta vištienos krūtinėlė su riešutais ir grietinėlės padažu bei žaliųjų žirnelių tyre. Vaikų mityba besirūpinantys specialistai rekomenduoja riebią mėsą keisti liesa, todėl paukštiena – puikus pasirinkimas. Labiausiai prieinama vaikų maitinimui – vištiena, kuri ne tik lengvai ir greitai paruošiama, bet ir yra visaverčių baltymų šaltinis.
Tolimesni žingsniai
 
„Idėjos ir pasiūlymai sveikintini! Svarbiausias klausimas: kaip šiuos pasiūlymus įgyvendinti praktiškai? Ikimokyklinio ugdymo įstaigose turi būti organizuojami gamybos vedėjų, virėjų apmokymai, rengiamos sveikos mitybos pamokėlės vaikams ir jų tėveliams”, – teigė LRVVKA vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.
 
Iniciatyvos „Sveikatai palankūs“ organizatorės ir įgyvendintojos siekia, kad sveikatai palankūs valgiaraščiai būtų įdiegti ugdymo įstaigose. Kuriame ne tik vieningą sveikatai palankios mitybos ugdymo programą vaikams, bet organizuojame virtuvės personalo mokymus, kad patiekalai būtų ne tik gaminami pagal technologines korteles, išsaugant jų maistines savybes, bet ir pateikti kūrybiškai. Suteikiame žinių sveikatai palankios mitybos klausimais, mokome maisto produktų ženklinimo etikečių skaitymo.
 
VšĮ „Tikra mityba“ tikslas – siekti sveikos mitybos žinių suvienodinimo namuose ir ugdymo įstaigose, partnerystės ir bendradarbiavimo tarp visų suinteresuotų šalių, lemiančių vaikų ir visos šeimos mitybą. Tai užtikrintų teisingą jaunosios kartos sąmoningumo ugdymą ir skatintų maisto pramonės ir viešojo maitinimo sektoriaus pokyčius sudarant valgiaraščius pagal sveikos mitybos principus. Svarbu auginti ne tik maitinimo organizatorių maisto gaminimo sąmoningumą, kad būtų laikomasi privalomųjų maisto saugos ir kokybės reikalavimų, bet ir ruošti sveikatai palankius patiekalus, siūlyti vaikams subalansuotus valgiaraščius.